BiH

Vidović: Novim zakonom o igrama na sreću 60 miliona maraka u budžet

Vidović: Novim zakonom o igrama na sreću 60 miliona maraka u budžet
Foto: N.N. | Vidović: Novim zakonom o igrama na sreću 60 miliona maraka u budžet

BANJALUKA – Ukoliko bude usvojen novi zakon o igrama na sreću, prihodi u budžet RS ove godine biće oko 30 miliona maraka, a od naredne, kada istekne period prilagođavanja, iznosiće 60 miliona, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS i predlagač zakona.

Rekla je da će najvažnija promjena biti ukidanje dosadašnjeg modela paušalnog plaćanja poreza i uvođenje plaćanja poreza na osnovu ostvarenog prometa.

Dodala je da će novi zakon ojačati položaj Lutrije RS, koja je, kako je istakla, do sada bila podređena privatnim priređivačima igara na sreću, na način da će Lutrija RS od sada moći da se bavi svim svim vrstama igara na sreću.

Naglasila je da će novim zakonom biti propisano da će svi priređivači morati priključiti novi elektronski sistem kontrole, kako bi Ministarstvo finansija RS moglo da efikasno kontroliše tok svih igara na sreću.

Rekla je da je u RS registrovano 1.033 kladionice, 441 klubova s automatima s ukupno 5.369 automata, šest priređivača internih igara, 16 klasičnih tombola, jedan kazino i 1.097 lokacija na kojima se priređuju igre na sreću. Dodala je da je krajem 2017. godine bilo 2.478 zaposlenih radnika, a početkom marta ove godine 2.749 radnika, te da nisu tačni medijski napisi da će primjenom ovog zakona bez posla ostati 16 do 17 hiljada radnika. Ako ih toliko ima, dodala je da Ministarstvo nema ta saznanja, jer bi to značilo da rade na crno.

Opozicija zamjera predlagačima da novi zakon ostavlja mogućnost da Lutrija RS angažuje privatnog partnera, što, kako ističu, ukazuju da bi moglo doći do preuzimanja posla od strane nekog bliskom vlasti.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, je zatražio od Vlade da ukine taj član u zakonu kojim se omogućava privatnom partneru da preuzme poslove Lutrije RS. 

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, negirao je ove navode, i rekao da je zakon predložen u najboljoj namjeri.

„Ako vi mislite da je ključ vaše podrške ovaj član, onda vam kažem da nama taj član ništa ne znači“, rekao je Višković i ponudio da će prihvatiti takav amandman ako ga opozicija predloži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije