BiH

Vidović: Srpska zaslužuje bolji kreditni rejting

Vidović: Srpska zaslužuje bolji kreditni rejting
Foto: Arhiva | Vidović: Srpska zaslužuje bolji kreditni rejting

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da na kreditni rejting Republike Srpske utiče to što je BiH vrlo rizična zemlja.

Odgovarajući na poslanička pitanja tokom aktuelnog časa na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Vidovićeva je rekao da Srpska ima isti kreditni rejting na Londonskoj berzi kao i BiH.

"Sigurna sam da zaslužujemo bolji kreditni rejting. To su nam rekli i kupci s kojima smo razgovarali. Oni se čude da imamo kreditni rejting B3 s ovakvim ekonomskim pokazateljima", rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da će vjerovatno nekima kreditni rejting BiH, iako je isti kao Republike Srpske, biti bolji nego Srpske.

Govoreći o kretanju zemalja na Londonskoj berzi koje su imale sličan kreditni rejting kao Republika Srpska, Vidovićeva je iznijela podatak da je Sjeverna Makedonija krenula sa 5,6 odsto, a sada ima više od dva odsto jer je izlazila više puta na ovu berzu.

"Srbija koja je deset puta izlazila na Londonsku berzu krenula je sa devet odsto, a sada je došla na 1,6 odsto, Ruska Federacija krenula je sa 12 odsto i došla na pet odsto, Bjelorusija je sa 6,8 odsto došla na 5,8 odsto, Turska sa 11 na 4,9 odsto, Egipat sa 10 odsto na 6,4 odsto, Ukrajina sa 9,75 na 4,75 odsto", navela je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije