BiH

Pratite nas na Google news

Vigemark: Mišljenje će biti razmatrano tek kad se donese vlast na svim nivoima

Vigemark: Mišljenje će biti razmatrano tek kad se donese vlast na svim nivoima
Foto: N.N. | Vigemark: Mišljenje će biti razmatrano tek kad se donese vlast na svim nivoima
Srna

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je danas u Sarajevu da će mišljenje Evropske komisije o napretku BiH na evropskom putu biti razmatrano tek kada BiH formira vlast na svim nivoima.

"U mišljenju se doslovno navodi da, sve dok ne budu formirani svi nivoi vlasti, Evropska komisija neće ići sa preporukom zemljama članicama EU da postupaju da rade na ocjeni mišljenja", rekao je Vigemark na konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima, u mišljenju Evropske komisije nema komentara na članstvo BiH u NATO-u, nego se isključivo govori o evropskim integracijama.

Vigemark je podsjetio da je evropski komesar za susjedstvo i pitanja proširenja Johanes Han i prije, a i danas istakao da je potrebno što prije formirati vlast i da je prošao razuman rok za to.

"Preporuka EU je da svi u BiH odustanu od svojih uslovljavanja, da se usaglase o zajedničkom programu i da za kasnije ostave da rješavaju sporna pitanja", istakao je Vigemark i dodao da su političke blokade u BiH često izgovor da se ne bi radio pravi dio posao.

Prema njegovim riječima, mišljenje prvi put daje sveobuhvatnu sadržajnu mapu puta koraka koje je potrebno preduzeti kada je riječ o aplikaciji za članstvo u EU.

"Za realizaciju društveno-ekonomskih kriterijuma potrebna je volja. Nije potrebno samo deklarativno se o tome izjašnjavati, već i konkretno djelovati", naveo je Vigemark.

Naglašavajući da mišljenje sadrži analizu stanja u BiH u odnosu na standarde EU, on je naveo da je prioritet broj jedan, koji se ističe, sprovođenje izbora uz poštovanje identičnih standarda kao u zemljama članicama EU.

"Potrebno je unaprijediti funkcionisanje pravosuđa jer građani zaslužuju nezavisno, funkcionalno pravosuđe koje može efikasno da radi svoj posao", rekao je Vigemark.

On je saopštio da je potrebno unaprijediti propise u oblasti javnih nabavki sa propisima EU i da javna uprava mora da bude profesionalnija i depolitizovana.

"Potrebno je depolitizovati javna preduzeća. Privatizacija javnih preduzeća mora da bude transparentna", izjavio je Vigemark.

Prema njegovim riječima, u mišljenju se navodi da u BiH mora da bude obezbijeđena sloboda medija i zaštita novinara.

"Potrebno je dalje jačati mehanizam koordinacije na svim nivoima. Kantoni treba da budu učesnici u procesu evropskih integracija", dodao je Vigemark.

On je konstatovao da će proces razmatranja mišljenja Evropske komisije vjerovatno trajati mjesecima.

Vigemark je podsjetio da je EU spremna da pomogne BiH i da je obezbijedila više od 180 miliona evra podrške za 2019. i 2020. godinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije