BiH

Vigemark: Ne donosite nove zakone ako nisu u skladu s EU standardima

Vigemark: Ne donosite nove zakone ako nisu u skladu s EU standardima
Foto: N.N. | Vigemark: Ne donosite nove zakone ako nisu u skladu s EU standardima

BANJALUKA – Vlasti na nivou BiH, entiteta i kantona ne bi trebalo da donose nove zakone a da prethodno ne provjere s predstavnicima EU u kojoj mjeri su usklađeni s pravnom stečevinom EU, rekao je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU na javnoj debati o procesu pristupanja EU u Banjaluci.

"Molimo vas, provjerite s nama kad se donose novi zakoni. Bilo da je u pitanju Zakon o policiji ili bilo koji drugi zakon. Vi ste aplicirali za članstvo u EU i sada mora da započne proces ka članstvu kroz koji bukvalno svaki novi zakon treba da bude podložan analizama kako bismo vidjeli koliko su u skladu s pravnom stečevinom EU i kako bi mogle biti unesene potrebne izmjene", rekao je Vigemark.

On je rekao da je usvajanje novog zakona o finansiranju političkih stranaka jedan od prioriteta na kojem treba raditi u BiH.

Dodao je da je u Banjaluku došao da sluša šta građani imaju da kažu o pristupu EU i da odgovori na sva njihova pitanja.

"Naše iskustvo je da ljudi ne žele razgovarati toliko o stvarima koje potenciraju političari već o tome šta EU znači za njih i njihove živote. O tome trebamo više da razgovaramo", rekao je on.

Dodao je da je Mišljenje Evropske komisije o prisutpanju EU pozitivna stvar jer je ponovo pokazano da BiH ima evropsku perspektivu, ali pod uslovom da sprovede čitav niz neophodnih reformi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije