BiH

Pratite nas na Google news

Vigemark o aferi u VSTS-u: Niko nije iznad zakona

Vigemark o aferi u VSTS-u: Niko nije iznad zakona
Foto: Anadolija/Arhiva | Vigemark o aferi u VSTS-u: Niko nije iznad zakona
Anadolija

BANJALUKA - Lars Gunar Wigemark, ambasador Evropske unije u BiH izjavio je danas u Banjaluci odgovarajući na pitanja novinara o aferi koja potresa Visoki sudski i tužilački savjet (VSTV) da su sve turbulencije, dešavanja oko VSTS-a u proteklim sedmicama pokazale nužnost provođenja preporuka Evropske komisije u vezi s izradom novog zakona o VSTS-u.

On je podsjetio da govori stav Evropske unije, a ne cijele međunarodne zajednice te je kazao da se u mišljenju Evropske komisije u 14 ključnih preporuka poziva na izradu novog zakona o VSTS-u.

"Mislim da su sve turbulencije, dešavanja oko VSTS-a u proteklim sedmicama i pokazale nužnost provedbe takvih preporuka, da imate zakon kojim se reguliše rad takvog regulatornog tijela. Ne mogu komentarisati pojedinačne slučajeve i istupe, ali mislim da su protekla dešavanja samo još jedna potvrda i svi ćemo se s time složiti da svakako ima prostora za poboljšanja u radu", kazao je on.

Dodao je da je stava da "niko nije iznad zakona, te da su BiH potrebne sveobuhvatne reforme jer bez postojanja pravne države teško je zamisliti da bi neka zemlja mogla biti članica EU".

U Sarajevu su ranije održani protesti nakon što je u medijima objavljen video snimak o umiješanosti predsjednika VSTS-a Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije