BiH

Više informacija o prekidu struje u četiri države već sutra?

Više informacija o prekidu struje u četiri države već sutra?
Foto: Pixnio | Više informacija o prekidu struje u četiri države već sutra?

​SARAJEVO - Slijedi detaljna istraga o nestanku struje u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji, a više informacija bi se moglo znati već sutra.

Iz Nezavisnog operatora sistema BiH su naveli u subotu da su održali sastanak sa 40 učesnika, na kojem su učestvovali i predstavnici Evropske mreže operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Evropa i ostali na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan učesnik u sanaciji ovog prekida.

"Slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i relevantnih činjenica koje bi doprinijele otkrivanju detalja koji su izazvali nestanak struje. O svemu tome biće razgovarano već u ponedjeljak", kazali su iz NOS BiH u subotu.

Oni su u saopštenju rekli da su velike promjene u tokovima, visoke temperature, te ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku doveli do prekida snabdijevanja strujom u petak.

"Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid, desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultirao prekidom u napajanju električnom energijom u BiH, Dalmaciji, dijelu Crne Gore i skoro čitavoj Albaniji", navodi se u saopštenju.

Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO-E) objavila je da vrši ispitivanje incidenta koji se dogodio u dijelu sistema napajanja električnom energijom na jugoistoku Evrope.

"Ugroženi operatori mrežnih sistema su uz podršku susjednih operatora uspostavili normalan protok napona nakon skoro dva časa s ciljem da se umanji uticaj problema na potrošače", ističe se u saopštenju. 

Luka Petrović, direktor "Elektroprivrede Republike Srpske", rekao je da u RS svi objekti, kada je riječ o elektroenergetskom sistemu, rade u punom kapacitetu.

Dodao je da se scenariji poput onog u petak mogu sve češće očekivati, te da se moraju poduzimati hitne mjere.

Podsjećamo, totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH se desio u petak u 12.25.

"Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenje na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH", naveli su tada iz "Elektroprivrede BiH".

Kako su "Nezavisne novine" objavile na svom portalu u petak, brojni gradovi u BiH su ostali bez struje.

Čitaoci su nam tada javili da struje nije bilo u Banjaluci, Prnjavoru, Kotor Varošu, Sarajevu, Derventi, Tuzli, Bijeljini, Goraždu, Živinicama, Lukavcu, Maglaju, a ubrzo su stigle informacije da su bez struje i zemlje u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije