BiH

Pratite nas na Google news

"Vise" zahtjevi za veća prava radnika i rasterećenje privrede

"Vise" zahtjevi za veća prava radnika i rasterećenje privrede
Foto: N.N. | "Vise" zahtjevi za veća prava radnika i rasterećenje privrede
Uroš Vukić

BANJALUKA - Ekonomsko-socijalni savjet, uz nekoliko zamjerki, podržao je budžet i Program ekonomskih reformi, koje je utvrdila Vlada Republike Srpske, uz očekivane zahtjeve Saveza sindikata RS, koji je tražio više prava za radnike, i Unije udruženja poslodavaca RS, koja je tražila rasterećenje privrede.

"Imali smo kratko vrijeme i uslovno smo dali podršku. U daljoj smo komunikaciji i smatramo da ćemo do konačnog usvajanja imati mogućnost da utičemo na sam tekst. Očekujemo da se Program ekonomskih reformi, između ostalog, bavi i smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih nameta i rasterećenjem poslovanja i u tom dijelu očekujemo značajnije korekcije", rekao je za "Nezavisne" Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Što se tiče budžeta za narednu godinu, koji je za 108,4 miliona KM veći nego što je ove godine i koji iznosi 3,4 milijarde KM, u Uniji udruženja poslodavaca smatraju da je kao i prethodnih godina taj budžet socijalni i da nije razvojnog tipa, istovremeno naglašavajući da treba omogućiti više novca za infrastrukturne projekte i razvoj privatnog kapitala.

Savez sindikata nije imao nekih većih zamjerki na budžet, osim što je traženo više novca za javne medije i za program socijalnog zbrinjavanja radnika koji je ostao na istom nivou kao i prošle godine.

"U Program ekonomskih reformi uvršten je dio naših ideja i primjedaba, ali nedostaju četiri stvari koje su nam bile jako važne. Nijednom rečenicom nije napisano da će raditi na intenzivnom rastu plata radnicima, takođe tražili smo jačanje socijalnog dijaloga i usvajanje strateških dokumenata kao i dosljedno poštovanje memoranduma koji je potpisan sa Vladom, a koji se odnosi na izmjene Zakona o radu i izradu zakona o zabrani zlostavljanja na radu", rekla je za "Nezavisne" Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Što se tiče strategija, u Savezu sindikata kažu da je neophodno da se izradi strategija zaštite na radu jer veliki broj radnika radi u nehumanim uslovima i u ekstremnim vremenskim prilikama, a veliki broj je i smrtnih slučajeva.

Podsjećanja radi, Vlada RS utvrdila je u četvrtak budžet RS za narednu godinu i Program ekonomskih reformi 2020. do 2022. godine, a u kojem se, između ostalog, navodi da se u idućoj godini očekuje privredni rast od 3,5 odsto, ali i reforme u oblasti zdravstvenog sistema, inspektorata kao i javnih preduzeća, prije svega u "Željeznicama Republike Srpske" i "Elektroprivredi Republike Srpske". U oblasti poljoprivrede posebna pažnja biće posvećena novom Zakonu o podsticajima i Zakonu o poljoprivredi, a radiće se i na novom Zakonu o državnim službenicima i registru zaposlenih u javnom sektoru.

Kada je u pitanju budžet, u odnosu na ovu godinu najveće povećanje je za stavku za plate, koja je, kako je rekla Zora Vidović, ministarka finansija RS, veća za nekih 70 miliona KM. Budžetom se predviđa i više prihoda od indirektnih poreza, tačnije oko 65 miliona KM, kao i rast od 48 miliona KM po osnovu doprinosa za Fond PIO.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije