BiH

Višegrad: Potjera za vehabijom, četiri policajca povrijeđena (Foto)

Višegrad: Potjera za vehabijom, četiri policajca povrijeđena (Foto)
Višegrad: Potjera za vehabijom, četiri policajca povrijeđena (Foto)

VIŠEGRAD - Četvorica policajaca iz Višegrada povrijeđena su jutros u policijskoj potjeri za vehabijom koji je bježeći iz Sarajeva prošao kroz tri policijske zasjede u Federaciji BiH.

Izvještač Srne javlja da je zeleni kombi u kome se nalazio bjegunac udario u policijsko vozilo koje su višegradski policajci preprečili kao zasjedu na putu. Nakon udara, kombi se kretao još 200 metara do višegradske ćuprije a bjegunac je izašao iz auta i skočio u Drinu.

Portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić potvrdila je Srni da su u ovoj potjeri povrijeđena četvorica višegradskih policajaca, među njima i komandir policije.

Ramadan Bahtiri je vehabija u čijem su hapšenju jutros povrijeđena četvorica policajaca iz Višegrada, saznaje Srna iz policijskih izvora.

On je bježeći iz Sarajeva u zelenom kombiju udario u policijsko vozilo u zasjedi kod višegradske ćuprije. Bjegunac je izvučen iz rijeke i priveden u policijske prostorije.

Akcija je izvedena u 5, 40 časova.

Dvojica višegradskih policajaca su teško povrijeđena, a dvojica lakše u akciji hapšenja vehabije.

Dežurni ljekar Doma zdravlja u Višegradu Slavica Lončarević rekla je Srni da su povrijeđeni policajci prebačeni u bolnicu u Foči.

Komandir policije u Višegradu Zoran Ušćumlić /1962/ i policajci Slobodan Sarić /1979/ i Denis Rašić /1979/ nalaze se na liječenju u fočanskoj bolnici, nakon što su povrijeđeni u jutrošnjem postavljanju zasjede vehabiji koji je bježao iz Sarajeva, javlja dopisnik Srne iz Foče.

Četvrti policajac koji je učestvovao u ovoj akciji lakše je povrijeđen i nije zadržan u bolnici.

Komandir višegradske Stanice policije Zoran Ušćumlić ispričao je novinaru Srne u sobi Intezivne njege, gdje čeka na operaciju, da im je jutros dojavljeno da je lice R.B. iz federalnog Sarajeva, koje je počinilo teško razbojništvo u bjekstvu, u zelenom kombiju, koji se brzo kreće u pravcu Višegrada.

 "Odmah smo uputili dvije policijske patrole u područje Brodareva, prema Ustiprači. Međutim, kriminalac ih je uspio proći! Onda sam ja, kao komandir, sa trojicom policajaca, prepriječio vozilo kod višegradske ćuprije na Drini.U trenutku kada smo izlazili iz vozila, nailazio je zeleni kombi i svom silinom udario u naš automobil", rekao je Ušćumlić.

Nema potvrde da je u pitanju vehabija

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić nije želio da komenatriše akciju, iako Srna sazanaje da je policija ovog kantona dojavila policiji u Višegradu da se vehabija nalazi u bijegu nakon što je izbjegao potjeru tri policijske patrole u Federaciji BiH.

Ramadan Bahtiri  rođen je 1985. godine u Kosovskoj Mitrovici, a nastanjen u Mostaru, potvrdio je Srni načelnik sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srećko Bošnjak.

On je rekao da je rječ o osobi koja je poznata policiji po krađi automobila, te da je policiji jutros prijavljeno da je ukraden kombi sa kojim je bio u bijegu.

''Sklon je napadima i agresivnom ponašanju i riječ je o osobi koja ne vlada svojim ponašanjem'', rekao je Bošnjak.

Nije mogao reći pripada li Bahtiri vehabijskom pokretu.

Bošnjak je dodao da je za Bahtirijem bila raspisana i potjernica, koja je povučena 29. novembra jer se odazvao pozivu Tužilaštva.

Oteo pištolj policajcu

U vozilu bjegunca Ramadana Bahtirija pronađen je pištolj koji je oteo od federalnog policajca u sukobu kod Hreše, prije prelaska entitetske granice i hapšenja u Višegradu, javlja izvještač Srne.

Pored ovog pištolja kod njega je pronađen i gasni pištolj.

Policija u Republici Srpskoj i HNK nema potvrdu da je uhapšeni Bahtiri pripadnik radikalnog islamskog pokreta vehabija, kako su izjavili očevici  nakon što je bjegunac udario u policijsko vozilo postavljeno kao zasjeda ispred višegradske ćuprije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije