BiH

"Viškovi naoružanja prodati bez odobrenja Predsjedništva BiH"

"Viškovi naoružanja prodati bez odobrenja Predsjedništva BiH"
Foto: Srna | "Viškovi naoružanja prodati bez odobrenja Predsjedništva BiH"

SARAJEVO - Svjedoci Tužilaštva BiH Dalibor Perić potvrdio je na suđenju ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja dok je obavljao funkciju ministra odbrane, da su aneksi ugovora o prodaji viškova naoružanja zagrebačkoj firmi "Skaut" sačinjavani bez saglasnosti ili odluke Predsjedništva BiH.

Perić, koji je bio član Komisije za rješavanje viškova naoružanja, posvjedočio je i da sredstva od prodaje nisu uplaćivana na jedinstveni račun odakle bi se, prema sporazumu, raspoređivala Republici Srpskoj, FBiH i Ministarstvu odbrane.

On je konstatovao da su se viškovi naoružanja rješavali uništavanjem, donacijom i prodajom, a da su sačinjavani novi aneksi osnovnog ugovora sa zagrebačkom firmom "Skaut" koji nisu imali odobrenje Predsjedništva BiH.

"Za sudbinu viškova naoružanja strogo je definisan put - kompletna dokumentacija ide na Komisiju, popratni akt ide u Predsjedništvo BiH koje može taj prijedlog da odobri ili odbije. Za anekse ugovora odnosno za prodaju firmi 'Skaut' nismo imali popratni akt ni prema Komisiji ni prema Predsjedništvu BiH", rekao je Perić.

On kaže da mu nije poznato čime su se rukovodili kada je riječ o cijenama koje su formirane prilikom prodaje u novim aneksima i da su morale biti veće u odnosu na postojeći ugovor.

"Nijedno sredstvo koje je perspektivna vojna imovina nije moglo da se prodaje i jedino se to moglo s viškovima, ali za sve je morala postojati odluka Predsjedništva BiH", naglasio je Perić.

On je rekao da je kompletnu informaciju s nalazima do kojih je Komisija došla proslijeđena kabinetu ministra i njegovoj dvojici zamjenika, Generalnom inspektoratu i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Svjedok Tužilaštva BiH Velimir Perić rekao je da je u Ministarstvu odbrane radio kao stručni savjetnik za logistiku u kabinetu brigadira Marija Šega, da je pravnik i da je sačinio aneksa ugovora.

"Osnovni ugovor nisam imao, a niko me nije ni pitao za sporne anekse da se određena sredstva zamijene novim sredstvima", rekao je Perić i dodao da je nacrt aneksa sačinio za dva-tri dana.

Cikotićev advokat Fahrudin Ibrišimović predočio je dokument Ministarstva odbrane svjedoku od 1. oktobra 2010. godine u kome je navedeno da je za taj aneks ugovora pribavljena saglasnost Pravobranilaštva BiH, na šta je Perić odgovorio da je djelimično s tim upoznat i da to nije bio njegov posao.

Na ročištu su kao dokazi Tužilaštva BiH predati ugovori sa firmom "Skaut" i aneksi na osnovni ugovor, kao i odluke Ministarstva odbrane.

Naredno ročište zakazano je za 5. april kada bi trebalo da budu saslušani svjedoci Tužilaštva BiH Enes Huseinović, Mario Šego i Emisa Čaušević, te predočen izvještaj Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane.

Cikotić je optužen za zloupotrebu položaja dok je obavljao funkciju ministra odbrane, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM.

Optužnica ga tereti da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je od 2009. do 2011. godine počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Potpisivanjem novih ugovora i aneksa ugovora Cikotić je firmi "Skaut" obezbijedio da, umjesto jedne vrste proizvoda, budu isporučeni drugi, noviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije