BiH

Višković: 13,6 miliona KM za više od 18.000 radnika

Višković: 13,6 miliona KM za više od 18.000 radnika
Foto: N.N. | Višković: 13,6 miliona KM za preko 18.000 radnika

BANJALUKA - Na trećoj sjednici Kompenzacionog fonda Upravni odbor je donio odluku da se pomogne 2.865 privrednih subjekata u kojima je zaposleno 18.000 radnika, rekao je juče Radovan Višković, predsjednik Vlade RS nakon sjednice.

On je pojasnio da će im biti izdvojeno 13,6 miliona maraka pomoći, te da se radi o onim preduzećima koja nisu bila u grupi privrednih subjekata kojima je zbog korone zabranjen rad, već u grupi preduzeća koja nisu mogla poslovati zbog problema s dobavljačima i tržištima.

"Vi znate da smo mi najavili da ćemo ići s tom vrstom pomoći i danas smo konačno donijeli tu odluku. Provedene su sve procedure, pregledani svi zahtjevi i ovaj broj subjekata ispunjava uslove po našem Pravilniku koji je donijela Vlada", rekao je juče Višković.

On je dodao da je još nekoliko subjekata u procesu obrade, te da će svi oni koji budu ispunjavali uslove naknadnom provjerom biti uključeni u isplatu sredstava.

"U razgovoru s Unijom udruženja poslodavaca, Privrednom komorom, kad se sve završi onda ćemo obraditi sve pristigle zahtjeve, a pogotovo koji su označeni kao zahtjevi koji ne ispunjavaju uslove. Ako se bilo gdje ustanovi da ima neka greška i tim će biti doznačena sredstva. Uradićemo sve da ne dođe do bilo kakve greške u dodjeli tih sredstava. Svi koji ispunjavaju uslove biće i obeštećeni iz Kompenzacionog fonda RS", rekao je Višković.

On je naglasio i da je donesena odluka da se Institutu za javno zdravstvo prebaci 1,25 miliona maraka za nabavku 25.000 testova, ali je i dodao da to ne znači da sada nema testova na raspolaganju, već da se nabavljaju testovi na vrijeme.

Osim toga, kako je rekao, doznačeno je iz Fonda 1,3 miliona maraka za adaptaciju i sanaciju zgrade stare hirurgije kako bi se do jeseni spremila za kovid bolnicu u slučaju potrebe.

Dodao je da bolnica mora da ima sve sadržaje i 350 ležaja kako bi mogla na adekvatan način biti upotrijebljena za slučajeve obolijevanja od kovida.

"Ne smijemo sjediti skrštenih ruku i čekati šta će se dešavati. Bolje da nas kritikuju sada za nešto što smo uradili nego kasnije za nešto što nismo uradili. Sve će biti transparentno i javno. Nadam se da neće biti pretjerano žalbi i osporavanja, što nas može, ali moramo postupati po Zakonu o javnim nabavkama", rekao je Višković.

Naglasio je i da je donesena odluka da se pomogne Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida tako što im je iz Fonda odobreno 238.000 kako bi im se odblokirali računi u Upravi za indirektno oporezivanje BiH za neplaćene dugove. Višković je rekao da je prvo s Mirom Džakulom, direktorom UIO, razgovarao o tome kako da se dug reprogramira, ali da je na kraju odlučeno da se radi o takvom dugu koji nije moguće riješiti bez pomoći Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije