BiH

Višković: Ispravna odluka Čavića da preda vlast SNSD-u

Višković: Ispravna odluka Čavića da preda vlast SNSD-u
Foto: N.N. | Višković: Ispravna odluka Čavića da preda vlast SNSD-u

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković smatra da je bivši predsjednik Srpske Dragan Čavić 2005. godine donio ispravnu odluku kada je vlast u Republici Srpskj predao SNSD-u.

Tokom skupštinske rasprave o informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, Višković je istakao da je ta odluka bila na dobrobit Srpske, što će istorija i pokazati.

Replicirajući poslanicima opozicije, on je rekao da SDS nema pravo da govori da je jedino on zaslužan za stvaranje Republike Srpske, već da su se i drugi ljudi ravnopravno borili za Srpsku.

Višković je naveo da je bio učesnik proteklog rata i da ima više ratnog staža od mnogih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske narušava dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i da parlament nije ni trebalo da raspravlja o njoj.

"U informaciji je popljuvan SDS, ponavljajući etikete o zločinačkoj organizaciji i udruženom zločinačkom poduhvatu, dok se istovremeno traži jedinstvo narodnih poslanika o ovom dokumentu", rekao je Glamočak.

On je izrazio zahvalnost poslanicima iz vlasti koji nisu stavili potpis na ovu informaciju.

Poslanik SDS-a Davor Šešić smatra da je informacija neprihvatljiv dokument i da nema efekta za jedinstvo u Narodnoj skupštini.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić ocijenio je da je informacija neprihvatljiva jer ima kritičan i uvredljiv stav prema opoziciji.

"Kako je moguće da informacija ne sadrži činjenicu da u posljednjih pet godina nijedna nadležnost nije prenesena sa Republike Srpske na nivo BiH", rekao je Krunić.

Kada je riječ o deklaracija SDA, Krunić kaže da to nije pravno obavezujući dokument, već stranački deklarativni dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije