BiH

Višković: Jedino se Srbi i Srpska bore za ustavnu - dejtonsku BiH

Višković: Jedino se Srbi i Srpska bore za ustavnu - dejtonsku BiH
Foto: Srna | Višković: Jedino se Srbi i Srpska bore za ustavnu - dejtonsku BiH

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da se jedino Srbi i Republika Srpska bore za ustavnu - dejtonsku BiH.

Višković je za Radio Republike Srpske rekao da u razgovoru sa stranim ambasadorima uvijek postavi pitanje da li se u njihovoj zemlji može donijeti neka odluka koja nije u skladu s Ustavom, te da je dobijao negativan odgovor.

"Nakon toga, moje sljedeće pitanje je: 'Kako je onda to moguće u BiH, a vi to podržavate?' Oni tu stanu jer ne znaju šta da nam kažu i optužuju Republiku Srpsku da je za secesiju, te da izaziva sukobe i rat", kaže Višković.

Višković je naglasio da apsolutno ništa od toga nije tačno i da Republika Srpska samo traži 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da se poštuje taj sporazum.

"Ako neko kaže da ne treba da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum ili da je ovo ili ono prevaziđeno, onda se mora sjesti i dogovarati se koje je rješenje", kaže Višković.

Višković je podsjetio da su političku krizu u BiH izazvali bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i trojica stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, koji ne žive ovdje i nemaju nikakve veze s ovim prostorom.

On je napomenuo da je Incko prije nego što je napustio funkciju nametnuo zakon o negiranju genocida.

Višković je rekao da sudije u Ustavnom sudu BiH svaki put preglasaju predstavnike srpskog naroda, te ukazao na njihovu odluku da šume više nisu vlasništvo Republike Srpske, već da je to zajednička državna imovina, kao i poljoprivredno zemljište.

On je istakao da u Ustavu BiH piše da Republici Srpskoj pripada 49 odsto teritorije BiH, a Federaciji BiH 51 odsto.

Višković kaže da se onda s pravom postavlja pitanje - zašto se ovdje sprovode izbori i čemu služe parlamenti i narodni poslanici, vlade i političke stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije