BiH

Višković: Neformiranje Savjeta ministara utiče i na ekonomsku poziciju Srpske

Višković: Neformiranje Savjeta ministara utiče i na ekonomsku poziciju Srpske
Foto: N.N. | Višković: Neformiranje Savjeta ministara utiče i na ekonomsku poziciju Srpske

Istočno Sarajevo - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da se neformiranje Savjeta ministara odražava na ekonomsku poziciju Srpske, ali da se ne može govoriti o ekonomskom kolapsu.

Višković je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je Republika Srpska "preživjela i mnogo gore stvari od neispunjavanja uslova Međunarodnog monetarnog fonda u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH".

"Bio bih sretan da se danas formira i Vlada Federacije BiH /FBiH/ i Savjet ministara kako bi mogli razgovarati o nekim značajnim projektima bitnim za sve građane ove zemlje. Ovdje trpe građani oba entiteta", rekao je Višković.

On je odbacio tvrdnje pojedinih medija iz FBiH da Republika Srpska navodno "vapi" za novcem od "Elektroprenosa", ističući da mu je jedini interes u ovoj priči da se poveća pouzdanost snabdijevanja električnom energijom.

"To je naš novac i potrebne su nam investicije da bi energetski potencijali ove zemlje bili stabilniji", rekao je Višković.

Premijer Srpske je podsjetio da je u Višegradu prije nekoliko dana izgorio trafo od 400 kilovolti, pa se sada struja proizvedena u Višegradu šalje u Rajlovac kod Sarajeva da se pretvori na 110 kilovolti i vrati natrag u Višegrad.

"To znači po 250 kilometara u oba pravca, zbog čega je pouzdanost snabdijevanjem električnom energijom tog kraja vrlo upitna, posebno kada se uzmu u obzir vremenske nepogode", upozorio je Višković.

On kaže da mu se čini da to nikome u BiH nije važno, te da predstavnici Republike Srpske čine sve što mogu u "Elektroprenosu" kako bi to pitanje došlo u fokus.

"Poznato je da blokada u `Elektoprenosu` postoji samo zbog izbora direktora i da je takva situcija jer ne mogu da se dogovore Bošnjaci i Hrvati. To pitanje potenciram na svakom sastanku sa ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Višković. 

Višković: Nakaradno sve što je napravila međunarodna zajednica

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je pravosuđe u BiH "čedo" međunarodne zajednice, koja je napravila sve što je nakaradno u BiH. "Pravosuđe u BiH niti je pravio premijer niti Republika Srpska, nego je to `čedo` međunarodne zajednice, koja toliko voli ovu zemlju. Sve što su oni napravili je nakaradno, od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta do Elektroprenosa i Uprave za indirektno oporezivanje. Sve što su kreirali izgleda da ne valja", rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da predstavnicima međunarodne zajednice treba postaviti pitanje o stanju u pravosuđu.

Višković je potvrdio da je naloženo da se ispitaju navodi o korupciji prilikom prijema u policiju nakon izjave poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragana Galića, te da je na osnovu toga podnesena tužba protiv nepoznatog lica.

"To je dato u nalog Tužilaštvu, jer to ne ispituje predsjednik Vlade", rekao je Višković i dodao da nije dobio povratnu informaciju o tom slučaju.

Višković je istakao da je poslanik Galić svjedok u tom predmetu, jer tvrdi da su institucije Republike Srpske korumpirane.

Poslanik PDP-a Dragan Galić je na sjednici 25. juna rekao da ima mnogo propusta u radu MUP-a, te naveo da je "mladić iz istočnog dijela Srpske platio 7.000 KM da bi dobio posao policajca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije