BiH

Višković: Nerazumno ponašanje bošnjačke strane nanosi štetu

Višković: Nerazumno ponašanje bošnjačke strane nanosi štetu
Foto: Dražan Pozderović / Arhiva | Višković: Nerazumno ponašanje bošnjačke strane nanosi štetu

JAHORINA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas na završnom panelu na "Jahorina ekonomskom forumu" dobru saradnju Srpske i Srbije i osudio neprimjereno ponašanje bošnjačke strane u vlasti u BiH za koje je rekao da nanosi štetu.

"Svi naši projekti sa Srbijom nisu usmjereni ni protiv koga, nego će biti od opšte koristi za sve nas u regionu", naglasio je premijer Srpske na završnom panelu "Regionalna saradnja i ekonomski razvoj" kojim je zaključen dvodnevni rad "Jahorina ekonomskog foruma".

Višković je naglasio značaj izgradnje Hidroelektrane "Buk Bijela" i gasifikacije Republike Srpske, sve u saradnji sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, pripremni radovi teku po planu, ali ga brinu opstrukcije i mržnja iz federalnog Sarajeva, koji se protivi realizaciji oba projekta.

On je osudio banalno i neprimjereno političko ponašanje bošnjačke strane u vlasti u BiH, koje nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj, pa i BiH u cjelini.

Višković je upozorio i na probleme koji mogu nastupiti nakon odluke Moskve da zaustavi isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, što se više negativno može odraziti na Federaciju BiH, nego na Republiku Srpsku koja je manji konzument ovog prirodnog energenta.

On je rekao da federalni premijer Fadil Novalić ima razumijevanje za mnoge inicijative iz Republike Srpske, ali da nema moći da provede mnoge odluke od zajedničkog interesa za sve u BiH.

"Nije Novalić problem, nego bošnjački ministri u Savjetu ministara i njihovo neracionalno i nerazumno ponašanje prema svemu što dolazi iz Republike Srpske i Srbije", istakao je Višković.

Učesnici ovog panela, na kojem su učestvovale i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srbije Ana Brnabić, razmijenili su svoja mišljenja i stavove i o mnogim drugim sociološko-ekonomsko-političkim temama.

Na dvodnevnom "Jahorina ekonomskom forumu" glavna tema na 14 panela bila je "Globalni ekonomski izazovi i prilike", dok su kroz rasprave bile zastupljene i regionalne teme kao što su "Otvoreni Balkan", regionalna saradnja, kao i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije.

"Jahorina ekonomski forum 2022" održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara, a okupio je oko 550 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije