BiH

Višković: Protiv sam uvođenja sankcija bilo kome

Višković: Protiv sam uvođenja sankcija bilo kome
Foto: Srna/Arhiva | Višković: Protiv sam uvođenja sankcija bilo kome

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je protv uvođenja sankcija bilo kome.

"Protiv sam sankcija bilo kome u Republici Srpskoj. Bio sam protiv sankcija međunarodne zajednice i kada su ih mnogi iz SDS trpili i uvijek ću biti protiv njih", rekao je Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je ocijenio da sankcije nisu dobre za bilo koga i to je posljednja stvar koja nekome može biti uvedena.

"Ali da ima umiješanosti naših ljudi u uvođenje sankcija prema pojedincima, odgovorno tvrdim ima. Mogao sam slušati različite laži o pojedincima u Srpskoj što je nedopustivo", rekao je Višković.

Istakao je da mu je žao što su britanske vlasti nasjele na manipulacije bošnjačkog političkog establišmenta, koji, ne birajući način, nastoji da politički profitira od oružanog sukoba u Ukrajini da bi rješavao "srpsko pitanje" u BiH po svom nahođenju.

"Ovo nisu sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, nego podvala bošnjačkih političkih snaga koji u Dodiku i Cvijanovićki, sa pravom, prepoznaju ključnu prepreku u ostvarivanju njihovog, davno zacrtanog cilja da se u BiH odlučuje po principu 'jedan čovjek – jedan glas'", rekao je Višković i dodao da je jasno da je situacija u Ukrajini, sa kojom srpski politički predstavnici, naravno, nemaju nikakave veze, zloupotrebljena da bi se srpski politički predstavnici označili kao "proruski element" i da bi sveopšte histerija koja se vodi protiv Ruske federacije bila iskorištena za disciplinovanje Milorada Dodika, kao vodećeg zastupnika srpske politike u BiH.

On je istakao da je političko Sarajevo ne treba da slavi zbog ove odluke, jer, kako je naglasio, nijedna sankcije neće BiH pretvoriti u zemlju kakavom je oni žele da vide, nego da je za to potreban unutrašnji dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata.

 

Vlada Velike Britanije danas je objavila informaciju o "prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za BiH kojima su obuhvaćeni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović".

U saopštenju se navodi da su Dodik i Cvijanović sankcionisani zbog, kako je obrazloženo, njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.


Povezana vijest:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije