BiH

Višković: Republika Srpska garant opstanka Srba na ovim prostorima

Višković: Republika Srpska garant opstanka Srba na ovim prostorima
Foto: Srna | Višković: Republika Srpska garant opstanka Srba na ovim prostorima

SOKOLAC - Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima, uprkos svim prošlim i novim izazovima, međunarodnim pritiscima i ucjenama, izjavio je predsjednik Vlade Radovan Višković.

"Ne mogu da razumijem ljude ili Bošnjake, kako god želite, u federalnom Sarajevu u vezi sa nelegalnim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH i o tome sam govorio i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovo nije nikakva pobjeda nijednog naroda u BiH, jer ako imate visokog predstavnika u BiH, onda imate protektorat, a to znači da nemate suverenitet", rekao je Višković novinarima u Sokocu.

On je istakao da činjenica da u 21. vijeku imate protektora, da imate nekoga ko može da vam donosi zakone mimo domaćih institucija, upućuje na pitanje da li su ovoj zemlji potrebni izbori ili su konstitutivni narodi Srbi, Hrvati i Bošnjaci nesposobni da kroje svoju sudbinu.

Višković smatra da to nije tačno i da, ako se želi dobro svim narodima, onda treba zajedno sjesti za sto i dogovoriti se o budućnosti i sudbini BiH.

"Neće nama nikakav (Kristijan) Šmit bez obzira što dolazi iz 'velike' Njemačke bolje kreirati sudbinu nego mi koji ovdje živimo, jer smo dovoljno i pametni i obrazovani i školovani, a na kraju imamo dovoljno i političke mudrosti", rekao je premijer Srpske i dodao da se grdno varaju svi oni u BiH koji izlaz iz problema traže u tuđim rješenjima.

Višković je rekao da na najavljenom sastanku sa predsjednikom Srbije očekuje upravo ono što je Aleksandar Vučić i poručio - da Srbija i Republika Srpska nastavljaju da rade na zajedničkim projektima, kao i da treba jačati poziciju Republike Srpske.

"Opstanak srpskog naroda na ovim prostorima zavisi isključivo od opstanka Republike Srpske i to nema cijenu", kategoričan je Višković.

On je naglasio da su svi koji obavljaju određene političke pozicije u Republici Srpskoj spremni žrtvovati i lični komoditet za opstanak Srpske i srpskog naroda i tako će i raditi.

"Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda i to mora biti jasno svima", ponovio je premijer Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije