BiH

Višković: Srpska odbila respiratore koji su sada u FBiH pod istragom

Višković: Srpska odbila respiratore koji su sada u FBiH pod istragom
Foto: Vlada RS | Višković: Srpska odbila respiratore koji su sada u Federaciji pod istragom

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Narodnoj skupštini da u Republici Srpskoj nema afere "respirator" i da je Srpska odbila respiratore koji su sada u Federaciji pod istragom, jer je prilikom svake nabavke konsultovala zdravstvene radnike.

"Ono što je u Federaciji BiH (FBiH) pod istragom, te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo uzeli u Republici Srpskoj, a znate zašto, ne zato jer je premijer pametan ili neko od nas. Za svaki respirator koji je nabavila Srpska i koje je platila saglasnost je davao načelnik Klinike za intenzivnu njegu Univerzitetskog kliničkog centra Srpske Peđa Kovačević", rekao je Višković.

On je naveo da odgovor o kvalitetu ponuđenih respiratora koje je poslije uvezla Federalna uprava civilne zaštite nije bio pozitivan.

"Čovjek je rekao da ove mašine, kako zdravstveni radnici vole da ih nazovu, ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, neko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo", rekao je Višković.

Po nalogu Tužilaštva BiH, Agencija za istrage i zaštitu sprovodi istragu o 100 respiratora koje je za 10,5 miliona KM za potrebe zdravstvenog sistema FBiH uvezla kompanija "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, koja se ranije bavila uzgojem malina.

Vještačenje je pokazalo da se respiratori ne mogu koristi za liječenje bolesnika sa virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije