BiH

Višković: Srpska opredijeljena za izvorni Dejton (Ispravljeno)

Višković: Srpska opredijeljena za izvorni Dejton (Ispravljeno)
Foto: Arhiva | Višković: Srpska opredijeljena za izvorni Dejton

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas Srni da je Srpska opredijeljena za izvorni Dejtonski sporazum i evropski put BiH, te da je sve što želi da njen stav bude uvažavan, a da se do svih promjena koje budu neophodne dođe dogovorom i konsenzusom dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Koliko god želimo dobro našem narodu, jednako želimo dobro i za druga dva konstitutivna naroda u BiH. Iz Republike Srpske nikada nećete čuti stav koji ide na štetu druga dva naroda. Mi samo štitimo svoje stavove i tako ćemo raditi i ubuduće", rekao je Višković povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim riječima, 21. novembar je značajan datum za Srpsku jer je prije 24 godine u Dejtonu dobijen mir i priznanje Republike Srpske kao jednog od dva punopravna entiteta u BiH.

"To je veoma značajno za opstanak srpskog naroda i garancija našeg bitisanja na ovim prosotrima", naglasio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Navodeći da je prvenstveno zbog intervencija visokih predstavnika došlo do značajnog odstupanja od izvornog Dejtonskog sporazuma, Višković je rekao da se zbog toga Srpska stalno zalaže za Dejton kakav je donesen, a ne njegov duh o čemu se često govori.

Višković je istakao da Srpska želi povratak na izvorni Dejton jer ne samo da je on donio mir na ove prostore, nego je omogućio i funkcionisanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da narodi neometano žive na ovim prostorima, uvažavaju se i poštuju.

"Samo ako budemo dosljedno poštovali ono što je navedeno u Dejtonu imamo budućnost. Srpska je opredijeljena za poštovanje Dejtona, ali i za evropski put BiH. Naše poruke su jasne. Mi uvažavamo i poštujemo Dejtonski sporazum i ustavnu strukturu BiH kakva je donesena u Dejtonu, a sve izvan toga nije prihvatljivo", kaže Višković.

On je ocijenio da su te težnje Republike Srpske značajno afirmisane i zaključcima koji su usvojeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

"Poenta te sjednice je bila na fonu da pozovemo ostala dva konstitutivna naroda i drugi entitet da što je moguće više poštujemo izvorni Dejton, Ustav BiH i konstitutivnost naroda. Svako nametanje volje jednog naroda i pokušaj njegove dominacije nad ostala dva naroda nas ne vodi na pravi put", naveo je Višković.

On je pojasnio da Srpska ne želi ništa loše drugim narodima, već se samo bori za ono što joj pripada u BiH.

"Mi želimo da budemo uvažavani i poštovani, a da do svih promjena u BiH dođemo dogovorom i konsenzusom. Ako nešto u budućnosti treba da se mijenja to se može učiniti samo dogovorom tri naroda i dva entiteta. Svaka druga želja usmjerena ka unitarizaciji BiH i nadmoći jednog naroda nad drugim narodima vodi samo ka urušavanju BiH", upozorio je Višković.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu, 21. 11. 1995., parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije "stvorena" sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. 


NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije