BiH

Višković: Srpska pokazala svoju snagu jer se oduprla uvođenju sankcija Rusiji

Višković: Srpska pokazala svoju snagu jer se oduprla uvođenju sankcija Rusiji
Foto: Velibor Tripić | Višković: Srpska pokazala svoju snagu jer se oduprla uvođenju sankcija Rusiji

MOSKVA - Predsjednik Vlade RS Radovan Višković učestvovao je u Moskvi, u panel diskusiji pod nazivom "Globalno tržište nafte i gasa: Kako proći kroz period turbulencije", koja je održana u okviru Šeste ruske nedjelje energetike.

Višković je istakao na panelu da je Republika Srpska pokazala svoju snagu time što se oduprla uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

"Osuđujemo politiku sankcija, koja nanosi ogromne štete građanima i ekonomijama onih koji su ih uveli, ali, indirektno, i državama koje ih nisu uvele", poručio je Višković.

Naglasio je da bez ruskih energenata nema stabilizacije, te da je budućnost Evrope skoro nemoguća bez ruskih energenata na tom području. On se zahvalio Ruskoj Federaciji, predsjedniku Putinu i ruskoj Vladi što su imali razumijevanja prema Republici Srpskoj, jer je u prethodnom periodu, kada su enormno rasle cijene na evropskim berzama, gas dobijala po cijenama koje su bile tržišne prije sankcija.

Zajedno sa Viškovićem, na panelu su učestvovali i potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak, ministar energetike Pakistana Muhamed Ali, ministar nafte Irana Džavad Odži, potpredsjednica Venecuele Delsi Rodrigez i ministar energetike Azerbejdžana Perviz Šahbazov.

Učesnici panela su se saglasili da globalno tržište nafte i gasa ponovo prolazi kroz teška vremena, pod pritiskom geopolitičkih faktora.

Istaknuto je da su sankcije protiv Ruske Federacije izazvale neravnotežu koja ima značajan negativan uticaj na ekonomije širom svijeta i koja je već dovela do galopirajuće inflacije u mnogim zemljama.  Na panelu je poručeno da za Rusiju, koja je jedna od lidera na globalnim energetskim tržištima, ova situacija predstavlja ozbiljan izazov, ali istovremeno otvara nove mogućnosti.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije