BiH

Višković: Šta su bila kriva djeca koja su išla svojim kućama

Višković: Šta su bila kriva djeca koja su išla svojim kućama
Foto: Srna | Višković: Šta su bila kriva djeca koja su išla svojim kućama

BIJELJINA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da Republika Srpska nikada neće zaboraviti zločin koji su muslimanske snage počinile nad nedužnim mladićima, pripadnicima JNA 15. maja 1992. godine koji su se mirno povlačili u Tuzlanskoj koloni.

"Zaboraviti takav zločin, bilo bi kao da ih ponovo ubijete. Dok je institucija Republike Srpske, dok je Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima, mi ćemo dolaziti svakog 15. maja da podsjetimo zločince da bar na ovaj dan ne mogu mirno spavati", rekao je Višković danas u Bijeljini, gdje je prisustvovao obilježavanju 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni kada su muslimanske snage ubile 54 vojnika, a 44 ranila.

On je nakon polaganja vijenca na spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Bijeljini poginulim mladićima u Tuzlanskoj koloni istakao da su na današnji dan prije 29 godina život izgubili mladi ljudi, "djeca koja su samo željela da idu svojoj kući i svojim porodicama".

Premijer Srpske je podsjetio da je samo 20-ak dana prije tog stradanja, u Skoplju dogovoreno da se JNA mirno povuče iz BiH, da je čak i tadašnje Predsjedništvo BiH verifikovalo i usvojilo takvu odluku.

Višković je naglasio da su međutim zločinci tog kobnog dana ubili 54 nedužna mladića i više desetina ranili.

"Ono što je tragično, od zarobljenih pet je likvidirano, samo zato što su bili nečija djeca koja nisu pripadala tom narodu. I onda dođemo do tragične rečenice - iako je 29 godina iza nas - zločin je još bez kazne! Jer skoro da niko do današnjeg dana nije odgovarao i ono što su navodno procesuirali više je bilo da nekom zamažu oči, da pokažu da kao oni nešto rade", rekao je Višković.

Napominjući da Tuzla danas slavi "oslobođenje", Višković je zapitao: "Od koga, od djece koja su pošla svojoj kući?!"

"Ko ih je napao, od koga su se branili? Milion pitanja koja nemaju smislen odgovor. I onda se kaže BiH bi trebala biti sigirna za Srbe i srpski narod. Sa ovakvim i sličnim porukama - izvinite, nešto se ne osjećamo sigurno", poručio je premijer Republike Srpske.

On je istakao vječnu zahvalnost institucija Republike Srpske žrtvama Tuzlanske kolone, njihovim porodicama i onima koji su sve ove godine trpjeli golgotu tog dana.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije