BiH

Višković: U BiH sve rađeno na štetu Republike Srpske

Višković: U BiH sve rađeno na štetu Republike Srpske
Foto: Velibor Tripić | Višković: U BiH sve rađeno na štetu Republike Srpske

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je sve što je u proteklih 25 godina urađeno u BiH učinjeno na štetu Republike Srpske.

Tokom skupštinske rasprave o informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, Višković je rekao da je druga strana u BiH naučena da je kompromis samo ako se Republika Srpska odrekne nečega.

Prema njegovim riječima, kompromis u BiH je ako se nečega odreknu i FBiH i Republika Srpska.

On je pozvao poslanika PDP-a Igora Crnatka da objasni na koji će se način mijenjati poslovnik o radu Parlamentarne skupštine BiH, a da to ne bude na štetu Republike Srpske.

"Ako imate uticaja nemojte to raditi, a vladajte naredne četiri godine u Savjetu ministara imaćete našu podršku. Nemojte derogirati Republiku Srpsku zbog nekih trenutnih pozicija jer će se to obiti o glavu Srpskoj kad-tad", poručio je Višković.

Višković je iznio podatak da je u institucijama BiH 2003. godine bilo zaposleno 3.000 ljudi, dok danas taj broj iznosi 25.000, te upitao ko će i iz kojih sredstava da plati te ljude.

On je rekao da opozicija istovremeno kritikuje vlasti Republike Srpske zbog zapošljavanja u javnom sektoru, tražeći moratorijum na zapošljavanje.

Višković smatra da je neprihvatljivo da Savjet ministara podrži izvještaj Agencije za akreditaciju visokog obrazovanja koji je nelegalan, neustavan i nezakonit.

On je rekao da FBiH dvije godine opstruiše isplatu sredstava Republici Srpskoj od raspodijele sredstava prikupljenih od PDV-a putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Višković je izrazio očekivanje da će ministri iz Republike Srpske nešto preduzeti po tom pitanju u Savjetu ministara i da kažu drugoj strani "ne možete više pljačkati Republiku Srpsku".

On je naveo da je preduzeće "Elektroprenos BiH" dvije godine u blokadi, napominjinjući da nije u pitanju samo 200 miliona KM koji treba da idu u investicije, već da je i svim članovima Upravnog odbora istekao mandat prije dvije i više godina.

"Ovo treba rješavati, jer je to interes Republike Srpske - i vlasti i opozicije", zaključio je Višković.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak rekao je da kod vladajuće koalicije u Republici Srpskoj nema želje i volje za jedinstvom kako se to želi predstaviti kroz ovu informaciju.

"Ova informacija je neprihvatljiva jer je predloženi dokument netačan, uvredljiv, optužujući i napadački prema opoziciji", smatra Crnadak.

On je rekao da se u prethodne četiri godine nijedna loša stvar po Republiku Srpsku nije desila na nivou BiH, te da nije prenesena nijedna nadležnost Republike Srpske.

Poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavljeno je 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina u parlamentu.

U zaključcima se navodi i da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije