BiH

Višković: Vakcinisano 36 odsto stanovništva a trebalo bi da je više od 50

Višković: Vakcinisano 36 odsto stanovništva a trebalo bi da je više od 50
Foto: N.N. | Višković: Vakcinisano 36 odsto stanovništva a trebalo bi da je više od 50
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je u Republici Srpskoj protiv virusa korona vakcinisano 36 odsto stanovništva, ali da je taj broj trebao biti veći od 50 odsto.

"Republika Srpska trenutno na stanju ima oko 730.000 doza vakcina, što znači da ih imamo dovoljno", izjavio je Višković večeras za RTRS.

On je rekao da raspolaže informacijom da od oko 100 pacijenata, koji se trenutno nalaze na respiratorima širom Republike Srpske, nijedan nije vakcinisan.

"U nekom momentu mogu se zaraziti i ljudi koji su vakcinisani, ali ne bi trebalo da imaju težu kliničku sliku i da budu životno ugroženi", istakao je Višković.

Govoreći o mogućnosti nabavke ruskih lijekova za vrijeme pandemije koji su znatno jeftiniji od drugih proizvođača za Republiku Srpsku, Višković je rekao da je putem Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji dogovorena i zvanično kandidovana nabavka još 300.000 doza vakcine sputnjik lajt za Republiku Srpsku.

On je naveo da je riječ o vakcinama koje se daju u jednoj dozi bez revakcinacije i da će ova vakcina biti znatno jeftinija.

"Ugovor je tako koncipiran da ne moramo, ako nam ne bude trebalo, da uzmemo svih 300.000 doza vakcine", dodao je Višković.

On je rekao da će Republika Srpska ovih dana putem svojih institucija nabaviti još određenu količinu zaštitne opreme za narednih nekoliko mjeseci.

Višković je podsjetio da se onkološki lijekovi kompanije "Biokad" već nalaze na tržištu BiH i imaju odobrenje za upotrebu Agencije za lijekove BiH.

"Postoji namjera da ova kompanija u saradnji sa nekim kompanijama iz našeg regiona ovdje proizvodi svoje lijekove po evropskim licencama", naveo je Višković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije