BiH

Višković: Značajno da imamo diferenciranu stopu PDV-a

Višković: Značajno da imamo diferenciranu stopu PDV-a
Foto: N.N. | Višković: Značajno da imamo diferenciranu stopu PDV-a

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da je za sve građane važno da stranke - izborne pobjednice u entitetima što prije formiraju Savjet ministara da bi BiH nastavila sa evro-integracijama i ekonomskim reformama, te rješavala svoje brojne i nagomilane probleme.

Višković je rekao da bi na tom planu trebalo razgovarati o donošenju novog zakona o PDV-u jer, kako je naveo, nije ljudski jednako oporezivati osnovne životne namirnice i luksuz.

On je izjavio za RTRS da poslodavci Srpske traže da se podigne postojeći limit od 50.000 KM koji ne ulazi u sistem PDV-a, dok se u institucijama Srpske govori o diferenciranoj stopi.

"Kao čovjek mislim da bi bilo značajno da imamo diferenciranu stopu PDV-a jer smo možda i jedini u Evropi sa jednom stopom", ocijenio je Višković.

Problemi u Elektroprenosu BiH

Govoreći o problemima u "Elektroprenosu BiH", Višković je poručio da oko 170 miliona KM "zarobljenih" na računu tog preduzeća neće ići u potrošnju već za investicije poput nabavke novih transformatora radi obezbjeđenja pouzdanosti prenosa električne energije, kao i smanjivanja gubitaka na mreži i sigurnosti prodaje viškova struje drugim zemljama.

"Na primjer, sistem u Banjaluci funkcioniše sa dvije trafo-stanice koje snabdijevaju čitav grad. Trebalo je graditi i treću, ali je ta investicija bila blokirana. Banjaluka je sa dva trafoa u zasićenju i ako bi se, ne daj Bože, desio kvar, bilo bi ugroženo njeno snabdijevanje strujom. Pomenuti milioni bi bili ulagani upravo u takve i slične investicije, među kojima su i dalekovodi", precizirao je Višković.

On je dodao da bi te investicije značile firmama koje bi ih realizovale, a čime bi se indirektno punili i budžeti.

"Potrebno je formirati vlast i odrediti direktora `Elektroprenosa` jer je zbog toga ta firma blokirana 18 mjeseci. Zbog te blokade ugrožava se sigurnost snabdijevanja strujom cijele BiH i to građani treba da znaju", upozorio je Višković.

Kada je riječ o mogućnosti da Hrvatska odlaže radiokativni otpad na Trgovskoj gori, blizu Novog Grada, Višković je rekao da, za razliku od institucija Srpske, nivo vlasti BiH nije dovoljno uradio na rješavanju tog problema koji bi mogao da ugrozi zdravlje brojnog stanovništva.

"Institucije BiH i nadležni u Savjetu ministara morali su biti agresivniji i oštriji u zahtjevima prema Hrvatskoj da se odustane od odlaganja na tom području. Trebalo je tražiti i pomoć EU jer je riječ o ekološkom pitanju. Ne smije se dozvoliti da se tu odlaže otpad", naglasio je Višković i dodao da BiH na to ima pravo.

O Trgovskoj gori

Predsjednik Vlade Republike Srpske je konstatovao da BiH mora sve uraditi da Trgovska gora ne bude mjesto odlaganja spornog otpada, iako iz Hrvatske navode da o tome nije donesena konačna odluka.

"Ako Hrvatska donese takvu odluku, onda će nam biti teže to osporiti", rekao je Višković i naveo da će Vlada sve učiniti da spriječi odlaganje tog otpada u blizini granice.

O platama i radnoj snazi

Ozbiljni poslodavci u Srpskoj svjesni da ne mogu zadržati radnu snagu bez povećanja plata, te da nema dobre proizvodnje i profita bez zadovoljnih radnika.

Višković je istakao da će ozbiljno biti razmotreni zahtjevi sindikalaca za povećanje minimalca, navodeći da poslodavci u tome vide problem jer jedan broj njih uplaćuje poreze i doprinose na najnižu platu i radnicima daje dodatna sredstva "iz koverte".

"Bune se jer će poreze i doprinose morati plaćati na veći iznos, a ne na 450 KM koliko sada iznosi najniža plata", izjavio je Višković.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije