BiH

Vježba "Brzi odgovor" u avgustu i septembru na više lokacija u BiH

Vježba "Brzi odgovor" u avgustu i septembru na više lokacija u BiH
Foto: EUFOR / Ilustracija | Vježba "Brzi odgovor" u avgustu i septembru na više lokacija u BiH

SARAJEVO - Vježba "Brzi odgovor 20" trebalo bi da bude održana na više lokacija u BiH krajem avgusta i početkom septembra, najavio je načelnik štaba Eufora i direktor ove vježbe general Erno Barat.

Barat je tokom Glavne planske konferencije za ovogodišnju vježbu "Brzi odgovor 20", koja je zbog pandemije virusa korona održana kao video-konferencija, rekao da pripreme ovogodišnje vježbe u najvećoj mjeri teku prema planu, saopšteno je iz Eufora.

"Planiranje u vojnoj organizaciji nastavlja se kako bi se omogućilo bezbjedno izvođenje vježbe za sve učesnike i pored okolnosti i izazova koje je potrebno prevazići, uključujući i pandemiju virusa korona. Naravno, kao i kod svake situacije gdje je uključena vojska, odluka o sprovođenju vježbe biće donesena u odgovarajuće vrijeme", naglasio je Barat.

Vježba je panevropski napor kojim se testiraju operativne sposobnosti Eufora, razmještanje rezervnih snaga koje su "izvan horizonta" i efikasnost planova u vanrednim situacijama kako bi se obezbijedila Euforova sposobnost da u svakom trenutku izvršava mandat u skladu sa Rezolucijom 2496 Savjeta bezbjednosti.

Video-konferenciji prisustvovali su predstavnici oružanih snaga i vojnih organizacija širom Evrope, sa lokacija u Napulju i Rimu, u Italiji, Monsu, u Belgiji, te Londonu, u Velikoj Britaniji, kao i iz Kfora u Prištini, piše u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije