BiH

Vježba na Manjači: NATO dao odličnu ocjenu Bataljonskoj grupi OS BiH

Vježba na Manjači: NATO dao odličnu ocjenu Bataljonskoj grupi OS BiH
Foto: N.N. | Vježba na Manjači: NATO dao odličnu ocjenu Bataljonskoj grupi OS BiH

​SARAJEVO - Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga BiH dobila je najvišu ocjenu za pokazanu spremnost u okviru vježbe "Kombinovani napor 22" na Manjači održane između 19. i 23. septembra, saopšteno je na konferenciji za novinare Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH.

Tim povodom zvaničnici Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i NATO štaba Sarajevo čestitali su pripadnicima OS BiH na postignutom uspjehu.

"Ponosni smo ovim uspjehom, ali ostaje nam zadatak da sada cijele Oružane snage dignemo na takav nivo, te pozivam buduće predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da osiguraju potrebna finansijska sredstva za daljnji razvoj OS BiH", istakao je Podžić. 

Vježba je realizovana sa ciljem provjere dostignutog nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica Oružanih snaga BiH i njihove sposobnosti da planiraju i izvode vojne operacije, u skladu sa NATO standardima.

Shodno tome, kako je saopšteno, jedinice na terenu su rješavale različite taktičke zadatke prema zadatom scenariju koje, između ostalog, uključuju zaštitu kontrolnog punkta, zaštitu konvoja, odbranu od napada na bazu, neutralisanje pobunjeničkih snaga, kontrolu masa, medicinsku evakuaciju, vazdušni transport, uklanjanje improvizovanih eksplozivnih naprava i slično, čime su demonstrirale dostignuti nivo osposobljenosti i interoperabilnosti.

Ocjenjivački tim su činili predstavnici zemalja članica NATO-a, partnerskih zemalja i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Bataljonska grupa lake pješadije je po ocjeni ocjenjivačkog tima borbeno spremna, čime postaje dio NATO bazena snaga, raspoloživim za buduće mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije