BiH

Vlada FBiH produžila mjere za još 14 dana

Vlada FBiH produžila mjere za još 14 dana
Foto: Fena | Vlada FBiH produžila mjere za još 14 dana

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila informaciju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji, sa naredbom da se epidemiološke mjere produže za još 14 dana.

Krizni štab je zadužen da prije isteka ovog roka sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u vezi sa kovidom 19 u FBiH i sačini procjenu rizika radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih, saopšteno je iz Federalne vlade.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba.

Na nivou FBiH sedmodnevna incidencija iznosi 4,8 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić informisao je Vladu FBiH da ih je kineska strana službeno obavijestila da je potpisala ugovor o direktnoj nabavci 500.000 Sinopharm vakcina, te završila ostale administrativne procedure neophodne za početak realizacije ovog ugovora.

Usvojivši danas informaciju Federalnog ministarstva finansija o jednokratnoj novčanoj podršci penzionerima, Vlada FBiH je zadužila Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da, na osnovu ukupnog broja penzionera, sačini finansijsku analizu neophodnih sredstva za njenu isplatu.

Vlada FBiH je prihvatila mjesečni pregled naplate poreskih prihoda i doprinosa za maj u iznosu od 599,4 miliona KM, što je za 21 odsto ili za 104 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Na današnjoj sjednici je usvojena i Ekonomska politika Vlade FBiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine. Već u 2021. godini federalna vlada će donijeti mjere za pomoć privredi, zdravstvu I socijalnom sektoru vrijedne ukupno 525 miliona KM, navedeno je u saopštenju.

Za podršku zapošljavanju će, putem Zavoda za zapošljavanje, ove godine biti izdvojeno 50 miliona KM. Planiran je i iznos od 60 miliona KM kao finansijska pomoć zdravstvenim institucijama, te 40 miliona KM za jednokratnu pomoć penzionerima.

Vlada FBiH je utvrdila Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca koji uređuje kriterijume, uslove i postupak utvrđivanja reprezentativnosti i ovlašćenja reprezentativnog sindikata i udruženja poslodavaca u FBiH, te postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije