BiH

Vlada FBiH rasformirala tijelo zaduženo za nabavku vakcina

Vlada FBiH rasformirala tijelo zaduženo za nabavku vakcina
Foto: Vlada FBiH | Vlada FBiH rasformirala tijelo zaduženo za nabavku vakcina

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici rasformirala tijelo zaduženo za nabavku vakcina, koje je i formirano prije 20-ak dana.

Ministar okoline i turizma u FBiH Edita Đapo je zatražila da više ne bude u ovoj grupi, čiji je prvobitni cilj bio pregovaranje nabavke vakcina zbog toga što, kako je kazala, ne smatra da ima ikakvu svrhu, jer kompanije ionako same dogovaraju nabavke.

Vlada Federacije BiH je zatim zaključila da bi najbolje bilo raspustiti to tijelo.

Ovu radnu grupu su činili premijer Fadil Novalić, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i ministar okoline i turizma FBiH Edita Đapo.

Grupa je sačinjena 25. marta, a u međuvremenu su obavili određene kontakte kako bi ubrzali proces direktne nabavke vakcina.

Usvojene predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba

Vlada Federacije BiH je takođe na današnjoj sjednici usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji FBiH na dan 5. april 2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naređeno je vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno izvještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od sedam dana, računajući od 8.4.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka njihove primjene.

Ovaj štab  je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva će današnje zaključke s prilozima dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama sa područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, opštim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova kantona.

U skladu sa zaključkom od 08. januara 2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U danas prezentovanoj informaciji je, uz ostalo, navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 324 slučaja na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom (851), Zapadnohercegovačkom (756) i Kantonu Sarajevo (490).

Usvojena informacija Ad hoc tima

Na sjednici je takođe usvojena i informaciju Ad hoc tima o provođenje postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv virusa korona (Kovid-19) u periodu od 1. do 7. aprila 2021. godine.

Vlada je konstatovala da je preduzela sve aktivnosti koje je tražio  Ad hoc tim, te da je i Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv virusa korona (Kovid-19) za potrebe građana Federacije BiH, formiran 25.3.2021. godine, preduzeo aktivnosti koje su mu bile u nadležnosti.

Sve dalje aktivnosti u vezi s nabavkom vakcina, u skladu sa svojim nadležnostima, obavezan je preduzimati Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije