BiH

Vlada RS traži da se zabrani izvoz trupaca iz BiH

Vlada RS traži da se zabrani izvoz trupaca iz BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Vlada RS traži da se zabrani izvoz trupaca iz BiH

​BANJALUKA - Vlada RS usvojila je Informaciju o potrebi uvođenja mjere zabrane izvoza trupaca iz BiH, te traži od Savjeta ministara BiH da se zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata u cilju razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS saopšteno je da se inicijativa za donošenje ove mjere predlaže sa ciljem unapređenja razvoja drvne industrije i sprečavanja nestašice sirovine na domaćem tržištu.

U saopštenju se navodi da je Vlada RS na 161 sjednici donijela odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu privrede i preduzetništva na Plan korištenja sredstava od 1. januara do 31. decembra 2022. godine od 12 miliona KM.

"Sredstva su usmjerena za podršku privrednim subjektima iz sektora industrije tekstila, odjeće i obuće, industrijske prerada drveta, metalne i elektro industrije, industrije gume i plastike, papirne i grafičke industrije, proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata i industrije građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnja ostalih proizvod od nemetalnih minerala", stoji u obrazloženju ove odluke.

Takođe usvojen je Program za rijetke bolesti u Republici Srpskoj od 2022. do 2024.

"Sprovođenjem ovog Programa će se doprinijeti daljem poboljšanju prevencije, ranoj dijagnostici, tretmanu i rehabilitaciji lica koja boluju od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj", ističe se u saopštenju.

Vlada je razmatrala i Analizu primjene Zakona o podsticajima Republike Srspke, a predmet analize su bili podsticaji za povećanje plate radnika od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2021. godine. 

"Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba radi lakšeg tumačenja i primjene u praksi, kao i u potrebi usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa odgovarajućim direktivama Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije