BiH

Vlada RS usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama

Vlada RS usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama
Foto: Ustupljena fotografija | Vlada RS usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama

BANJALUKA - Vlada Republike Srpska usvojila je danas Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

"Vlada RS konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije. Vlada je uvjerena da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH", stoji u saopštenju Vlade.

Smatra da je "obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici".

"Vlada će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja i zaključak dostaviće Narodnoj skupštini Republike Srpske", navode iz Vlade RS.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije