BiH

Vlada TK odobrila 100.000 KM za održivi povratak u RS i FBiH

Vlada TK odobrila 100.000 KM za održivi povratak u RS i FBiH
Foto: N.N. | Vlada TK odobrila 100.000 KM za održivi povratak u RS i FBiH

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je odobrila finansijska sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata održivog povratka. Sredstva od 102.000 KM je dobilo pet opština i gradova u Republici Srpskoj i jedna u Federaciji.

Tako je gradu Zvorniku  za izgradnju asfaltnog puta u povratničkom naselju Glumina, zaselak Tulići, u mjesnoj zajednici Glumina, odobreno 14.500 KM, a 10.000 KM je odobreno za asfaltiranje puta u naselju Kadrići u mjesnoj zajednici Liplje.

"Opštini Srebrenica je odobreno 19.500  KM za izgradnju i postavljanje zaštitne ograde oko Centra za stare i nemoćne osobe s područja opštine Srebrenica u mjesnoj zajednici Potočari. To je prilaz za ambulantu u Potočarima", pojasnio je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Hrustanović je dodao da će opština Lopare za sanaciju i asfaltiranje makadamskih puteva u mjesnoj zajednici Koraj dobiti 22.500 KM.

Opština Teočak za mjesnu zajednicu Sniježnica dobit će 16.000 KM za uređenje dvorišta i parking prostora kod Doma kulture, ambulante porodične medicine i zgrade mjesne zajednice Sniježnica. Za rekonstrukciju lokalnog puta Zaseok - Gotovci u mjesnoj zajednici Zaseok opštini Sapna je odobreno 19.000 KM.

"To je prvi dio sredstava koja smo izdvojili za povratničke opštine. Moram istaći da rebalansom budžeta Vlada nije od ministarstva uzela nijednu KM. Mi ćemo povratničkim opštinama pomoći maksimalno koliko možemo", naglasio je Hrustanović.

U toku je i javni poziv raspisan za fizička lica za održivi povratak koji se uskoro završava i za to je Vlada TK izdvojila oko 260.000 KM. Inače, za problematiku rasljenih lica kantonalnim budžetom su predviđena 1,2 miliona KM za tekuću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije