BiH

Vlada USK dobija tri nova ministarstva

Vlada USK dobija tri nova ministarstva
Foto: Ustupljena fotografija | Vlada USK dobija tri nova ministarstva

BIHAĆ - U skoroj budućnosti Vlada Unsko-sanskog kantona mogla bi biti reorganizirana na način što bi se formirala tri nova ministarstva, pa bi, umjesto sadašnjih devet, bilo ukupno dvanaest resora.

Ovo je potvrdio i premijer USK Mustafa Ružnić, istakavši kako će taj prijedlog biti upućen na odlučivanje Skupštini USK, koja će o njemu dati krajnji sud.

Prema njegovim riječima, već dugo vremena problem u funkcionisanju Vlade je u organizaciji nekoliko ministarstava koja su preobimna i ne mogu efikasno raditi.

Konkretno, kaže Ružnić, došlo bi do rekonstrukcije u Ministarstvu građenja, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, gdje bi došlo do razdvajanja resora, te formiranja novog ministarstva koje bi se isključivo bavilo zaštitom životne sredine.

"U Ministarstvu privrede je uglavnom privreda bila istaknuta, a turizam je tu bio pridodat privredi bez nekog velikog učinka. Kako se pojavila potreba razvoja samog kantona, bilo je neophodno da imamo Ministarstvo turizma koje će nas povući u tom pravcu. Izvukli smo vodoprivredu i zaštitu okoliša te ćemo to uz turizam spojiti u jedno ministarstvo, sa akcentom na razvoj turizma", nastavlja Ružnić.

Naposlijetku, reorganizaciju će doživjeti i Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta, gdje će resor obrazovanja ostati u nadležnosti starog, dok bi se novo ministarstvo bavilo, pored kulture i sporta, pitanjima vjere, mladima i dijasporom.

"Unsko-sanski kanton danas ima više od 100.000 građana koji žive u inostranstvu, smatramo da je to veliki potencijal i da se ta oblast mora istaknuti. Također, mladima je nužno posvetiti više pažnje", kazao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, ova reorganizacija neće finansijski opteretiti budžet, jer će se postojeće službe unutar ministarstava i njihovi uposlenici samo prerasporediti na nova radna mjesta. Međutim, najave o reorganizaciji su već naišle na negativne reakcije opozicionih stranaka, u kojima smatraju kako se radi o pokušaju zadovoljavanja političkih apetita pojedinaca, nepotrebnom širenju ionako glomaznog administrativnog aparata, te dodatnom opterećenju budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije