BiH

Vlada USK pokrenula s mrtve tačke isplatu dugovanja po sudskim presudama

Vlada USK pokrenula s mrtve tačke isplatu dugovanja po sudskim presudama
Foto: N.N. | Vlada USK pokrenula s mrtve tačke isplatu dugovanja po sudskim presudama

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona osigurala je tri miliona maraka za isplatu dugovanja po osnovu sudskih presuda za budžetske korisnike koji su je tužili u proteklom periodu i u čiju korist su sudovi presudili.

Tako će nakon duže od decenije biti pokrenuta s mrtve tačke isplata ovih dugovanja koja su u međuvremenu dostigla iznos od 180 miliona maraka. Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je ovo samo kap u moru i da će prvi u redu za isplate biti oni koji su pristali na vansudske nagodbe na osnovu kojih se odriču iznosa za zatezne kamate, kao i 10 procenata od glavnice ukupnih potraživanja.

"Prema dostupnim informacijama, postoji više od 11.000 potražilaca, a najveći dio potraživanje dolazi iz resora obrazovanja. U budućnosti razmišljamo i o mogućnosti kreditnog zaduženja s ciljem ispunjenja zakonskih obaveza", kazao je Ružnić.

Predstavnici sindikata koja okupljaju budžetske korisnike pozdravili su odluku Vlade USK, ali su izrazili rezervu zbog sličnih obećanja iz proteklih godina koja su ostala samo mrtvo slovo na papiru. Inače, Vlada je ranije uputila javni poziv svim budžetskim korisnicima, koji su vlasnici pravosnažnih sudskih presuda, da se jave ukoliko prihvataju prijedlog da im se isplati dio glavnice duga bez obračuna zateznih kamata.

Ministar finansija USK Vedran Prša kaže kako ova dugovanja predstavljaju veliko opterećenje za kantonalni budžet i onemogućavaju dugoročno finansijsko planiranje. Ona su nastajala tokom protekle dvije decenije, kada su radnici u javnoj upravi, prosvjeti, policiji i drugim oblastima tužili Vladu zbog toga što su dobijali lične dohotke i druge naknade umanjene u odnosu na iznose predviđene kolektivnim ugovorima. Godinama su se dugovanja akumulirala i dostigla sadašnji iznos.

"Sigurno je da rješenje podrazumijeva da se vlasnici presuda odreknu zateznih kamata i glavnice, kako bi im bio isplaćen kakav-takav iznos. U protivnom, plašim se da mnogi od njih jednostavno fizički neće dočekati isplatu dugova", kaže Prša.

Finansijska situacija u budžetu USK opterećena je i brojnim kreditnim obavezama, pa se procjenjuje da ukupna dugovanja kantona, po raznim potraživanjima, premašuju 250 miliona maraka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije