BiH

Vlada USK utvrdila budžet za ovu godinu

Vlada USK utvrdila budžet za ovu godinu
Foto: Ustupljena fotografija | Vlada USK utvrdila budžet za ovu godinu

BIHAĆ - Vlada Unsko sanskog kantona utvrdila je na svojoj danas održanoj sjednici prijedlog budžeta za tekuću kalendarsku godinu i on će biti upućen u Skupštinu USK na usvajanje.

Prema riječima Nijaza Hušića, premijera USK, prijedlog budžeta iznosi nešto više od 368,5 miliona maraka i za 30 miliona veći je u odnosu na prošlogodišnji.

"Osnovna karakteristika ovoga budžeta je da on ima socijalnu dimenziju i da smo planirali značajno povećanje sredstava za socijalne kategorije kako bismo pomogli našim socijalno ugroženim kategorijama. Također, budžet ima i razvojni karakter i to se prije svega bazira na sredstvima koja očekujemo sa nivoa Federacije BiH za nekoliko kapitalnih projekata, prije svega u oblasti komunikacijske infrastrukture", istakao je Hušić.

Prema njegovim riječima u protekla dva mjeseca naporno su i intenzivno razgovarali sa sindikatima svih budžetskih korisnika, te postigli dogovore sa svima o novim kolektivnim ugovorima koji će donijeti povećanje primanja svim zaposlenicima koji imaju budžetska primanja.

Ministar finansija u Vladi USK, Danko Jakšić, navodi kako je planiranim budžetom planirano 15 miliona maraka za razna ulaganja u oblasti poljoprivredne proizvodnje što su do sada rekordna izdvajanja, a pet miliona maraka planirano je za nabavku novih uniformi i sredstava za rad policije.

"Smatramo da je to bitna stavka, jer su poslednji put uniforme za policiju kupljene prije šest godina. Također, dodatna dva miliona maraka namjenjena su povećanju naknada za trudnice koje su van radnog odnosa, devet miliona maraka planirano je za poticaje u priredi, a pola miliona maraka biće namjenjeno sufinansiranju stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova", kazao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, prijedlog budžeta biće upućen po hitnom postupku u skupštinsku proceduru na usvajanje budući da je od početka ove godine na snazi odluka o privremenom finansiranju Unsko sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije