BiH

"Vlasti TK ne pokazuju poštovanje prema nezavisnosti policije"

"Vlasti TK ne pokazuju poštovanje prema nezavisnosti policije"
Foto: Ilustracija | "Vlasti TK ne pokazuju poštovanje prema nezavisnosti policije"

SARAJEVO - Vlada Tuzlanskog kantona smijenila je danas Dževada Kormana s pozicije direktora Uprave policije kantonalnog MUP-a, nakon što mu je negativnu ocjenu za rad u prošloj godini dao ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.

Tim povodom oglasili su se OHR i Ambasada SAD u BiH, saopštivši da odluka Vlade TK smjeni komesara policije tog kantona pokazuje da vlasti nisu spremne da poštuju osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države.

"Zvaničnici koji imaju utvrđene mandate u nepolitičkim institucijama kao što je policija ne bi trebali biti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji, nego bi se trebali vrednovati na temelju objektivnih i profesionalnih standard", navodi se u saopštenju.

Kakos u naveli, odgovornost i transparentnost su sastavni dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu.

"Kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam. Ne može se reći da je današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona donesena u interesu javnosti. Ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje, a javna sigurnost i sigurnost građana treba da budu važnije od političkih interesa", rekli su u zajedničkom saopštenju OHR-a i Ambasade SAD.

Podsjetili su da su u zajedničkom pismu upućenom u novembru vlastima Tuzlanskog kantona, američki ambasador Eric Nelson i visoki predstavnik Valentin Incko upozorili na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom, jer su temeljna nezavisnost i objektivnost od suštinske važnosti za odgovarajuće funkcioniranje institucija javne sigurnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije