BiH

Vojnicima konačno stižu nove uniforme

Vojnicima konačno stižu nove uniforme
Foto: N.N. | Vojnicima konačno stižu nove uniforme

BANJALUKA, SARAJEVO - Muci vojnika u BiH, koji u nekim slučajevima i više od deceniju nose ista službena odijela, konačno se nazire kraj, jer je ove godine planirana nabavka 9.000 kompleta uniformi, saznaju "Nezavisne".

Nakon što su "Nezavisne" objavile seriju tekstova o neopremljenosti pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, iz Ministarstva odbrane (MO) BiH priznaju da problema ima, a uglavnom se, kako tvrde, odnose na manjak novca.

"Jedan od izazova svakako je nedostatak finansijskih sredstava za bolje snabdijevanje odjećom i obućom. Naime, u okviru postojećeg budžeta OS BiH nedovoljno je finansijskih sredstava za opremu i ostala sredstva koja bi omogućila modernizaciju i bolje uslove za rad i izvršavanje zadataka", rekli su iz MO BiH.

Kako dodaju, snabdijevanje jedinstvenom terenskom uniformom (JTU) ide otežano zbog otežane nabavke repromaterijala, prestanka proizvodnje ove uniforme u SAD, te zbog malih budžetskih sredstava.

"Planom nabavke MO BiH za 2019. godinu planirana je nabavka 9.000 kompleta i u skladu s našim nadležnostima činimo i učinićemo sve kako bismo premostili teškoće. Što se tiče nove terenske uniforme, objavljen je tender za izradu početnog modela. Nakon usvajanja početnog modela, išlo bi se u izradu opitne serije za šta su planirana novčana sredstva u 2019. godini", tvrde iz MO BiH.

Dušanka Majkić, dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, podsjeća da je godinama ukazivala na stanje u Oružanim snagama, kojima se, kako kaže, praktično niko ne bavi.

"Ne samo da se ne nabavljaju uniforme za vojnike unutar Oružanih snaga, nego je još gore stanje kada su u pitanju vojnici u mirovnim misijama, koji nose uniforme koje posuđuju od drugih armija. Drugo, i kada se naruče uniforme, one dođu rasparene, i vojnici nemaju ni obuću ni odjeću koja im po veličini odgovara. Godinama se niko ne bavi stanjem u OS BiH", rekla je Majkićeva.

Sa druge strane, u MO BiH priznaju da nedostatak budžetskih sredstava umnogome otežava i druge vidove snabdijevanja, ali i brojne aktivnosti jedinica OS BiH. Nadaju se da će, ipak, iznaći rješenja kako bi u potpunosti ispunili zadate ciljeve.

"Funkcionisanje Oružanih snaga BiH obilježavaju brojni svakodnevni izazovi, ali u skladu sa datom situacijom i racionalnim planiranjem, pripadnici OS BiH uspješno realizuju sve postavljene zadatke", kazali su iz MO BiH.

Podsjetimo, "Nezavisne" su nedavno objavile da vojnici u BiH nose jednu uniformu i po više od deset godina.

"Stanje se već duže vrijeme ne mijenja, pa tako pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, pored uniformi, fale i kabanice, čizme, jakne, košulje i slično", rekao je tada izvor "Nezavisnih". Kako je dodao naš sagovornik, ovaj problem lako je uočljiv svakome ko pogleda na grupu vojnika.

"Shvatićete da je situacija neprihvatljiva jer je u pitanju šarenilo - kod jednog vojnika uniforma je zelena, kod drugog izblijedjela, sasvim neke druge nijanse", zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije