BiH

"Vojska RS formirana da se spriječe stradanja i zločini nad srpskim narodom"

"Vojska RS formirana da se spriječe stradanja i zločini nad srpskim narodom"
Foto: Dražan Pozderović | "Vojska RS formirana da se spriječe stradanja i zločini nad srpskim narodom"

BANJALUKA - U banjalučkoj kasarni "Kozara" počela je centralna svečanost povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske.

Milorad Krajšumović, komandant Trećeg pješadijskog RS puka je rekao da je Vojska RS formirana da se spriječe stradanja i zločini nad srpskim narodom.

"Sa ponosom se sjećamo 12. maja te 1992 kada je Narodna skupština srpskog naroda donijela sudbonosnu odluku po srpski narod. Bila je to hrabra i mudra odluka", rekao je on.

Rekao je da je izvojevana sloboda a da se ne smije nikada zaboraviti one koji su u toj borbi izgubili živote.

Rekao je da se mlade naraštaje mora učiti da se čuva mir, a da ono što se desilo treba da bude opomena.

Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH, je rekao da je današnji dan praznik koji treba da se njeguje.

Dodao je da je dužnost i obaveza da se njeguje sjećanje na pale borce i na one koji su donijeli jedinu ispravnu odluku da se formira Republika Srpska.

"Stvaranje Vojske RS je bila nužda da zaštiti sve stanovnike RS jer je ona časno branila sve one koji su na njenoj teritoriji", rekao je Okolić, i dodao da su Srbi nakon Srbije formirali međunarodno priznatu RS.

Dodao je da se nada da je VRS zadnja vojska koja je morala biti formirana da se odbrani narod i poručio da RS želi mir, i da je tužna što se danas u svijetu vode ratovi.

Naglasio je da je potrebno da prestane preglasavanje i da se mora uvažiti jednakost.

Željka Cvijanović, predsjednica RS je istakla da je današnji dan jedan od najznačajnijih u istoriji srpakog naroda jer se sjeća vojske koja je odbranila teritoriju i okogućila narodu da opstane na svojim ognjištima.

"Dvoglavi orao na vašim uniformama i obilježjima svjedoči o konitnuitetu vojske koja živi u našim srcima i živjeće dok je se sjecamo i pamtimo", rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da se VRS borila protiv mudžahedin iz brojnih zemalja.

"U Sarajevu njih zovu braniocima a one koji su čuvali svoja ognjišta nazivaju agresorima", rekla je ona.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, je čestitao ovaj praznik uz napomenu da je ovo važan dan istorije srpskog naroda koji je povezan s slobodom srpskog naroda.

Rekao je da bi bez VRS narid bio izložen stradanjima i zločinima.

On kaže da se VRS borila u odbrambenom ratu a da je dokaz za to Dejton odnosno teritorija koju je dobila RS. Rekao je da je živi svjedok da su odluke o formiranju RS i Vojske RS dvije najvažnije odluke koje su donesene.

"VRS je ratovala u skladu s međunarodnim pravom i ona nije ono što su mnogi pokušali da joj pripišu. Njena vojska, generali i oficiri je časna i činila je najbolje što je narod imao", rekao je Dodik i dodao da mu je žao što je rasformirana Vojska RS.

Rekao je da treba osuditi one pojedince koji su čini zločine ali da to ne može da zasjeni ideju naroda da ima svoju vojsku.

Takođe je rekao da se Srbi razlikuju od onih koji su bili podanici na ovim prostorima. Pozvao je pripadnike Trećeg puka da ne dozvole da se izgubi srpski karakter vojske.

Podsjetio je na bombardovanje osiromašenim uranijom i dodao da je potrebno ovdje očuvati mir, te da je dužnost ovih vojnika da se očuva mir uz potrebu da ostanu u kasarnama, osim ako bude ugrožena sloboda naroda.

Rekao je da je ponosan što je jedno vrijeme bio pripadnik VRS i komandir čete Vojne policije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije