BiH

"Volja srpskog naroda ne smije biti ignorisana"

"Volja srpskog naroda ne smije biti ignorisana"
"Volja srpskog naroda ne smije biti ignorisana"

BANJALUKA - Poslanik Kluba Evropa nacija i sloboda u Evropskom parlamentu Eduard Ferand iz francuske stranke Nacionalni front smatra da u BiH prilikom donošenja bilo kakvih odluka volja srpskog naroda i Republike Srpske ne smije biti ignorisana.

Ferand je istakao da to sada nije slučaj i da to treba izmjeniti kako bi postojeći problemi bili prevaziđeni.

"Sasvim je sigurno da predstavnici EU vrše pritisak da se postigne dogovor, ali bez konsultovanja sa svim narodima i njihovim predstavnicima. To su radili i ranije i to treba biti zaustavljeno", rekao je Ferand za "Glas Srpske".

On je dodao da EU želi i radi na tome da se poveća moć Sarajeva, odnosno centralne vlasti u BiH, te da su Srbi najviše na udaru u BiH, a Bošnjaci i Hrvati žele ići u smjeru pristupanja EU da bi ostvarili vlastite interese i ništa drugo.

"Što se nas tiče, Republika Srpska je slobodan i suveren entitet. Njen glas je glas potpune suverenosti i to treba svi da uvažavaju", poručio je Ferand.

On je ocijenio da EU i UN jedinim zvaničnim predstavnicima BiH smatraju zvaničnike zajedničke vlasti i Savjeta ministara, čime inorišu Srpsku, srpski narod i njegove predstavnike - što nije u redu.

Ferand je tokom nedavne rasprave u Evropskom parlamentu o rezoluciji o BiH upozorio da je došlo vrijeme da Srpska u BiH bude u poziciji da brani svoj identitet i ocijenio da su Bošnjaci glavni problem za EU, te da u BiH postoji problem radikalnog islamizma u čijem razvoju je djelovao većinski bošnjački entitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije