BiH

Vranješ Palmeru: Srpska se pravnim sredstvima bori za prava, pozivi za rat dolaze iz Sarajeva

Vranješ Palmeru: Srpska se pravnim sredstvima bori za prava, pozivi za rat dolaze iz Sarajeva
Foto: N.N. | Vranješ Palmeru: Srpska se pravnim sredstvima bori za svoja prava, pozivi za rat dolaze iz Sarajeva

ZAGREB - Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ upoznao je danas u Zagrebu specijalnog izaslanika Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ističući da Republika Srpska koristi isključivo pravna sredstva za svoju borbu za ustavna prava, dok se pozivi na rat mogu čuti isključivo iz Sarajeva.

"Brojna nametanja od visokih predstavnika, pokušaji prekrajanja političkog sistema od Ustavnog suda BiH, kao i konstantno razvlašćivanje Republike Srpske, dovelo je u situaciju srpsku vlast na čelu sa Miloradom Dodikom da moraju nešto učiniti kako bi sačuvali ustavnu poziciju stečenu u Dejtonu i definisanu u Ustavu BiH", istakao je ambasador Vranješ, prenosi RTRS.

Vranješ je naglasio da je posljednja odluka Valentina Incka dovela do ograničenja slobode govora srpskog naroda u BiH što je bila "kap koja je prelila čašu" i upitao Palemera kako bi reagovali građani SAD kada bi im neko ukinuo pravo na slobodu govora definisanu Prvim amandmanom Ustava SAD.

Kao odgovor na ograničavanja prava srpskog naroda i razvlašćivanje, rekao je ambasador BiH u Hrvatskoj, Republika Srpska se poziva na tekst Ustava BiH koji je najviši opšti pravni akt na snazi u BiH i koji bi trebao biti iznad svih zakona kao i nametnutih odluka.

"Sa druge strane, iz Sarajeva, čujemo isključivo pozive na rat kada spomenemo primjenu Ustava BiH, kao da tamo taj isti Ustav nije na snazi. Na to sve dio međunarodne zajednice potpuno se oglušio. Izostale su kritike usmjerene na one političare koji ne žele dijalog nego jedini izlaz vide u ratu", ukazao je Vranješ.

On je podsjetio Palmera da Republika Srpska i Milorad Dodik pozivaju na dijalog više od 15 godina, počevši od dijaloga o pravosuđu, zatim dijalog o zakonu o Ustavnom sudu koji bi spriječio dalja preglasavanja pa do posljednjeg poziva na dijalog strana i konstitutivnih naroda o mogućim rješenjima za BiH iz maja ove godine, na šta su se partneri iz FBiH oglušili, a nismo vidjeli ni da je međunarodna zajednica podsticala taj dijalog.

"Danas kada Republika Srpska nema izbora nego da pravnim i političkim sredstvima pokuša povratiti ustavnu poziciju, dobijemo pozive na rat, a ne dijalog", istakao je Vranješ.

Dodao je da je, "na žalost, dio međunarodne zajednice prihvatio 'spin' da je Dodikova borba za primjenu slova Ustava BiH akt rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma u čijem sastavu je taj isti Ustav na kojeg se Dodik uporno poziva".

Ambasador Vranješ izrazio je uvjeravanja da Republika Srpska i Milorad Dodik politički djeluju isključivo u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ni jednim svojim potezom neće ugroziti poziciju BiH definisanu Ustavom BiH.

Vranješ je prenio stav srpskog člana Predsjedništva BiH da "on nikada neće žrtvovati mir za Republiku Srpsku, ali da je lično spreman da se žrtvuje za Republiku Srpsku i da njegova politička borba za ustavna prava nema alternativu".

Metju Palmer upoznao je ambasadora Vranješa o svojim aktivnostima prvenstveno o temi izbornog zakonodavstva u BiH i izrazio optimizam da će strane u Federaciji BiH, ipak, pronaći zajednički jezik po pitanju izmjena izbornog zakona, bez obzira na to koliko taj proces bude bio izazovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije