BiH

Vrednovanje rada sudija skinuto sa dnevnog reda

Vrednovanje rada sudija skinuto sa dnevnog reda
Foto: N.N. | Vrednovanje rada sudija skinuto sa dnevnog reda

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH skinuo je danas sa dnevnog reda sjednice tačku koja se tiče izmjene kriterijuma za vrednovanje rada sudija i stručnih saradnika u sudovima BiH, izjavio je danas predsjednik Savjeta Halil Lagumdžija.

"Oni koji su donosili norme, a to je saziv VSTS-a iz 2012. godine, imali su u vidu godišnju normu i nespretno je ugrađeno da se norma dobija množenjem 11 mjesečnih normi. Da smo usvojili ovakav prijedlog koji se danas našao na sjednici, norma bi na godišnjem nivou bila smanjena za devet odsto linearno, što bi bilo pogubno sa aspekta efikasnosti pravosuđa, ali i niza dugih aspekata", rekao je Lagumdžija.

Pojasnio je da naš pravosudni sistem u velikom dijelu zavisi od pomoći međunarodne zajednice kroz finasiranje brojnih projekata.

"Da je današnji prijedlog prošao, svi ti projekti i pomoć bili bi obustavljeni, a pravosuđe u BiH ne bi moglo funkcionisati", rekao je Lagumdžija na pauzi zasjedanja VSTS-a. Dodao je da je donesen zaključak da se sve vrati na rad odjeljenju koje prati efikasnost sudova i na razmatranje komisiji koja se bavi tom problematikom kako bi se dobio novi prijedlog.

Kazao je da je na sjednici bilo riječi i o čestim zahtjevima za izuzeće glavnog disciplinskog tužioca Alene Kurspahić Nadarević iz određenih predmeta.

"Mislimo da ovaj problem možemo riješiti tako što ćemo tražiti eksterne sudije i tužioce koji nisu članovi Savjeta", rekao je Lagumdžija.

Kazao je da će biti napravljena lista prijavljenih, a softver će odrediti ko će postupati u situacijama kad dođe do izuzimanja Kancelarije disciplinskog tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije