BiH

Vrhovac: Spriječiti primjenu nametnutih dopuna krivičnog zakona

Vrhovac: Spriječiti primjenu nametnutih dopuna krivičnog zakona
Foto: Srna/Arhiva | Vrhovac: Spriječiti primjenu nametnutih dopuna krivičnog zakona

SOKOLAC - Predsjedništvo Savaza udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske danas je zaključilo da na sve moguće načine treba spriječiti primjenu dopuna Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, rekao je Srni predsjednik Saveza Dragan Vrhovac.

"Možemo da kažemo de je već počeo lov na građane Republike Srpske, a posebno će na udar doći oni koji su odbranili Srpsku - borci, ratni vojni invalidi i porodice poginulih", naglasio je Vrhovac.

On kaže da je nametnuta dopuna Krivičnog zakona BiH "veliko zlo koje se nadvilo nad Republikom Srpskom sa kojim će uslijediti prozivke i hapšenja".

Vrhovac je izrazio nadu da će borci, porodice poginuih boraca, ratni vojni invalidi, logoraši, udruženje amputiraca, predstavnici svih partija i građani podržati suprotstvaljanje nametnutoj odluci organizovanjem masovnih okupljanja u svim gradovima.

"Svakog građanina Republike Srpske se tiče ovo pitanje, jer želimo da se zaštiti Republika Srpska i oni koji su je stvarali i odbranili. Znamo kako ćemo je u nekim narednim vremenima zaštititi da ostane ovakva kakva jeste i da napreduje", rekao je Vrhovac, nakon današnje svečane i radne sjednice Predsjedništva Saveza udruženja ratnih vojnih invalida održane na Sokocu i obilježavanja Svetog Pantelejmona, krsne slave asocijacije.

On je izjavio da su članovi Predsjedništva Saveza ratnih vijnih invalida Srpske, dali punu podršku Savčiću, predsjedniku BORS-a i penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske, kao i ministru rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Dušku Milunoviću.

Sud BiH odredio je danas pritvor Savčiću na prijedlog Tužilaštva BiH.

Valentin Incko, koji je ranije podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Narodna skupština Republike Srpske je 30. jula na posebnoj sjednici jednoglasno, po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije