BiH

Vrhovni sud FBiH ukinuo rješenje o kauciji i mjerama zabrane Delimustafiću

Vrhovni sud FBiH ukinuo rješenje o kauciji i mjerama zabrane Delimustafiću
Foto: Arhiva | Vrhovni sud FBiH ukinuo rješenje o kauciji i mjerama zabrane Delimustafiću

SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije BiH po treći put je ukinuo Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu o određivanju kaucije i mjera zabrane optuženom Aliji Delimustafiću.

"U međuvremenu, rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu od 17. maja 2019. godine optuženom Delimustafiću pritvor je produžen za još dva mjeseca, koji može trajati do 17. jula ove godine ili do druge odluke suda", izjavila je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Optužnica u predmetu "Pravda", gdje je pored Delimustafića optuženo još 36 osoba i osam firmi, potvrđena je u oktobru 2017.

Delimustafić je uhapšen u novembru 2016. godine.

Prema optužnici Tužilašta KS, Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Činjenjem tih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM, stoji u optužnici.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije