BiH

Vučić pozvao na smirenje tenzija

Vučić pozvao na smirenje tenzija
Foto: Tanjug | Vučić pozvao na smirenje tenzija

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom i pozvao sve političke aktere u BiH na smirivanje tenzija.

Vučić je pozvao predstavnike iz Republike Srpske da ne reaguju prenagljeno u interesu Srpske, ali i BiH.

"Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah za sve nas", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, poslije sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Vučić je dodao da su predstavnici iz Republike Srpske saglasni kada je riječ o opstanku Republike Srpske i da imaju veoma negativan stav prema deklaraciji SDA.

On je podsjetio da se Dejtonski sporazum može mijenjati voljom sva tri naroda, a ne jednog, te dodao da se problemi moraju rješavati dijalogom.

Vučić je rekao da će politika Srbije biti razgovor, dijalog, strpljivost.

Sastanku u Generalnom sekretarijatu predsjednika Srbije su prisustvovali predsjednici Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Socijalističke partije Petar Đokić.

Na sastanku su bili i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Sastanak je uslijedio nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje "bosanskog jezika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije