BiH

Vučić premijerima: Molio bih da Kosovo ne nazivate državom

Vučić premijerima: Molio bih da Kosovo ne nazivate državom
Vučić premijerima: Molio bih da Kosovo ne nazivate državom

SARAJEVO - Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u toku Samita zemalja zapadnog Balkana, na kojem su učestvovali i premijeri Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Emil Dimitriev, Republike Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano zamolio učesnike da ne nazivaju Kosovo državom i da imaju sentimenta prema drugima.

Dodao je da je lijepo što je još jedan sastanak organizovan i što će biti usvojena još jedna deklaracja uz nadu da se sve neće završiti na tome.

Vučić je potvrdio da je sinoć tokom večere koju je organizovao Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara došlo do verbalnog sukoba sa premijerom Alabanije Isa Mustafom.

Srbija i BiH imale skoro iste prijedloge

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su Srbija i BiH na Samitu lidera zapadnog Balkana u Sarajevu imale skoro iste prijedloge i da su se pred predstavnicima EU saglasile u vezi sa budućim formiranjem zajedničkog tržišta i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

"To je za naše zemlje veoma važno. Čini mi se kao da smo se usaglašavali, iako nismo imali usaglašavanja. Mislim da smo u tom pitanju napravili važan korak napred", rekao je Vučić novinarima u Sarajevu nakon završetka Samita.

On ističe da nije spominjano ono što je bilo u prošlosti, naročito bliskoj.

"To govori koliko želimo da pričamo, razmišljamo i ponašamo se ozbiljno u razgovorima. Planiramo da intenziviramo razgovore Srba i Bošnjaka. To je za nas od presudnog značaja", poručio je Vučić.

On je današnje razgovore na samitu ocijenio kao odlične, naglasivši da je svaki razgovor dobrodošao i da je uvijek dobro kada se razgovara.

Vučić je naveo da je razgovarano i o problemima koje "ne mogu da se preskaču, jer bi to bilo zabijanje glave u pesak".

"Problemi su toliko očigledni i čini mi se da sam po tom pitanju bio najotvoreniji. Mislim da smo dobro razumeli šta je to što možemo da uradimo, a šta ne možemo", rekao je Vučić.

On kaže da ne smije da odgovori da li vjeruje ili nevjeruje u stabilnost regiona, ali da će dati sve od sebe za stabilnost i mir u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije