BiH

Pratite nas na Google news

Vukanović: Objaviti diplome zaposlenih u javnom sektoru

Vukanović: Objaviti diplome zaposlenih u javnom sektoru
Foto: N.N. | Vukanović: Objaviti diplome zaposlenih u javnom sektoru
Srna

BANJALUKA - Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović rekao je u Narodnoj skupštini da je cilj Nacrta zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske da se objave sve diplome zaposlenih u javnom sektoru.

Vukanović je rekao da na tom planu nema ništa protiv bilo koga, pa ni privatnih fakulteta, među kojima ima onih koji su u pogledu kvaliteta obrazovanja bolji od javnih.

"I na ovom planu se mora ozbiljno stvarati država, odnosno da u radu institucija Srpske sve bude transparentno i javno. Ovo je ozbiljan prijedlog zakona s ciljem da se pročisti državna uprava", rekao je tokom skupštinske rasprave Vukanović, koji je ovaj nacrt zakona predložio zajedno sa narodnim poslanicima iz PDP-a Jelenom Trivić i Draškom Stanivukovićem.

Vukanovićev stranački kolega Zoran Vidić kaže da jedan od ciljeva ovog akta može biti sprečavanje nečasnih radnji u sticanju diploma.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je da opozicija pokušava nametnuti u javnosti lažnu tezu da je vlast u Srpskoj protiv borbe i provjere lažnih diploma.

On je poručio da klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini neće podržati ovaj nacrt, jer opozicija želi da diplome provjeravaju oni koji za to nisu nadležni.

"Jesmo za to da se provjeravaju diplome, ali zna se ko to i kako radi. Provjeru vjerodostojnosti diploma treba da vrše prosvjetna inspekcija, MUP ili tužilaštva, a ne resorna ministarstva i organi uprave kako pokušava da kaže opozicija", istakao je Mazalica.

On je dodao da tu provjeru treba raditi u okviru sistema i postojećih zakona koji postoje godinama.

"Samo tako se sistemski možemo boriti s pomenutom negativnom pojavom, odnosno da obezbijedimo što bolji kvalitet visokog školstva u Srpskoj", rekao je on.

On je istakao da predlagači ovog nacrta, odnosno opozicija, misle da se problem lažnih diploma može riješiti čarobnim štapićem.

"Zbog toga i postoji pritisak javnosti koji je takav da se ovaj opozicioni prijedlog zove `zakon o provjeri diploma` uz poruku da se do sada ništa nije radilo na tom planu. To nije tačno", naglasio je Mazalica.

On je dodao da su prvi privatni fakulteti osnovani tokom vlasti SDS-a i PDP-a, navodeći da su neki od njih bili registrovani i na autobuskoj stanici u Srebrenici...

"Vlade, koje je predvodio SNSD su nakon toga morale da izvrše niz reformi u oblasti visokog obrazovanja jer su privatni fakulteti prije toga bili osnivani bez ikakvog reda. Dakle, radili smo na suzbijanju lošeg visokog obrazovanja i sada se za osnivanje privatnih fakulteta moraju ispuniti brojni uslovi. Ukinuli smo to da ostvaruju dobit kao preduzeća, prekinuto je sa neograničenim upisom studenata, uvedene su akreditacije, kontrola kvaliteta i slično", naveo je Mazalica.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović rekla je da je problem u vezi sa lažnim diplomama ogroman i u Srpskoj i u BiH.

"Treba nam zaista kontrola u ovom pogledu i da stanemo u kraj nelegalno stečenim diplomama", kaže Vidovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije