BiH

Vukoja jedini kandidat za Ustavni sud BiH

Vukoja jedini kandidat za Ustavni sud BiH
Foto: Anadolija | Vukoja jedini kandidat za Ustavni sud BiH

SARAJEVO - Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH donijela je odluku da Marin Vukoja bude jedini kandidat za Ustavni sud BiH.

Ova odluka je donesena sa devet glasova za, dok je opozicioni zastupnik Eldar Čomor (SDA) bio protiv imenovanja.

Inače, ova komisija mjesecima je bila blokirana upravo zbog Vukoje. Komisiju neposredno nakon formiranja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH napustila su dva člana iz HDZ-a i bez predstavnika opozicionih partija nije bilo kvoruma za odlučivanje. Brojni pokušaji da se Vukoja imenuje, odnosno predloži Predstavničkom domu za imenovanje nisu urodili plodom, međutim kasnije su promjenjeni članovi Komisije i Vukoja je predložen za Ustavni sud BiH.

Opozicija u Federaciji BIH protiv je imenovanja Vukoje u Ustavni sud BiH iz razloga što ga smatraju "stranačkim čovjekom", odnosno kadrom HDZ-a koji obavlja funkciju sekretara Predstavničkog doma. Najglasniji protiv imenovanja Vukoje u Ustavni sud BiH su SDA i DF, mada ni u samoj koaliciji odnosno strankama "trojke" tj. SDP-u, NiP-u i Našoj stranci nisu pretjerano zainteresovani za njegovo imenovanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije