BiH

Vulin: Izetbegović najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma, najavio rušenje BiH

Vulin: Izetbegović najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma, najavio rušenje BiH
Foto: Arhiva | Vulin: Izetbegović najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma, najavio rušenje BiH
Tanjug

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Bakir Izetbegović bez sumnje najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma i da je svojom posljednjom izjavom "najavio rušenje BiH i destabilizaciju čitavog regiona".

"Izetbegović je bez sumnje najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma, ali i postojanja Dejtonske Bosne i Hercegovine. I do sada je svojim nastupima rušio ustavni poredak i Dejtonski sporazum, ali izjavom da ne mogu SNSD i HDZ BIH da 60% probosanaca svedu na jednu trećinu, najavio je rušenje BiH i destabilizaciju čitavog regiona", saopštio je Vulin, a prenosi Tanjug.

Kako je naveo, građanski rat u Bosni i Hercegovini je počeo "nasilnim uvođenjem principa ''jedan čovek, jedan glas'' i porukom Srbima da će u zemlji u kojoj su rođeni zauvek biti manjina, raja bez prava da odlučuju o sebi".

"Ponavljati iste postupke, a očekivati različite posledice jedna je od definicija ludila. Očekujem da će Kristijan Šmit oštro reagovati i uvesti sankcije Izetbegoviću, a da će se bar sastati Savet za sprovođenje mira i da će zaustaviti ludilo pre nego bude kasno", izjavo je ministar policije i lider Pokreta socijalista odgovarajući lideru SDA BiH Izetbegoviću koji je, kako navodi Vulin, ponovo napao Dejtonski sporazum i koji priziva nasilje i destabilizaciju BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sinoć je komentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH s osvrtom na pregovore o izmjeni Izbornog zakona u BiH i istakao da "SNSD i HDZ nemaju pravo redukovati 60 odsto"probosanskih" snaga u jednu trećinu vlasti".

"Bit će izbora i pobijediće snage koje žele dobro i mir u ovoj zemlji. Ja zovem naše susjede da budu skupa s nama u tome, da gradimo zemlju iz koje mladi neće morati odlaziti", kazao je Izetbegović.

U tom kontekstu naveo je primjer Vareša, opštine u kojoj je u utrci za načelnika glasovima Bošnjaka pobijedio kandidat HDZ BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije