BiH

Pratite nas na Google news

Vulin: Srbiju i Srpsku nikakva vojska ne može razdvojiti

Vulin: Srbiju i Srpsku nikakva vojska ne može razdvojiti
Foto: RTRS | Vulin: Srbiju i Srpsku nikakva vojska ne može razdvojiti
Srna

BANJALUKA - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da Republiku Srpsku i Srbiju nikakva vojska ne može da razdvoji i da podržava odluku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da odbije zahtjeve za raspoređivanje vojske na granici sa Srbijom i Crnom Gorom zbog migrantske krize.

"Dodik je bio veoma jasan da nikakva vojska neće stati između Republike Srpske i Srbije. Ne može biti oružja kada se odlučuje o tome da ono stoji između Srba s jedne i druge strane Drine", rekao je Vulin poslije sastanka sa Dodikom u Banjaluci.

On je podsjetio da Srbija priznaje teritorijalni integritet BiH i da je jedna od zemalja garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da će Srpska uvijek biti njen spoljnopolitički prioritet.

"Republika Srpska će dok god (Aleksandar) Vučić vodi Srbiju biti naš prioritet baš kao i što će, dok god Vučić vodi Srbiju i dok sam ja ministar odbrane, biti vojno neutralna i neće postati članica NATO-a ili bilo kojeg drugog oružanog saveza", naglasio je Vulin.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što su Oružane snage BiH učestvovale na vojnoj vježbi na kojoj su se nalazili predstavnici takozvane vojske Kosova.

"BiH ne priznaje Kosovo i samim time ne može da prizna nikakvu vojsku tako da je to za nas bilo veoma razočaravajuće. Siguran sam da će se u BiH povesti razgovor o toj temi", kaže Vulin.

On je rekao da Srpska i Srbija imaju najbolju saradnju do sada.

"Naši odnosi su veoma produktivni i iskreni i Vučić u svakom svom nastupu i promišljanju o srpskom narodu uvek na prvom mestu vodi računa o Srpskoj i kako se bilo koja odluka Srbije odnosi na Republiku Srpsku. Zahvalio sam Dodiku što uvek vodi računa o Srbiji i svim Srbima i što zna da se svaka odluka u Srpskoj odnosi i na Srbiju. Dodik nije samo prijatelj Srbije nego čovek koji vodi računa o srpskom narodu i u tome se u potpunosti slaže sa Vučićem", rekao je Vulin za RTRS.

Dodik je danas primio i predstavnike jedinica koje su 1999. godine učestvovale u borbama na Košarama, na albansko-jugoslovenskoj granici.

Vulin, koji je prisustvovao tom sastanku, rekao je da je dogovoreno da po uzoru na dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Košara", Srpska i Srbija snime film u istoj formi i o proboju Koridora kojim je u ratu uspostavljena veza između Republike Srpske i Srbije.

"Dogovorili smo da vlade Srbije i Srpske zajedno snime dokumentarno-igrani film o bici na Koridoru, o tom herojskom poduhvatu i velikom proboju koji je sačuvao Republiku Srpsku i Srbe u njoj. Vučić traži da vodimo računa o tome da zajednička prošlost i zla koja su činjena srpskom narodu ne smiju biti zaboravljeni, ali ni herojstvo srpskog naroda", naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima, borci sa Košara branili su i Republiku Srpsku.

"Kada brane Srbiju, brane i Srpsku. Kada napadnete jedan deo srpskog naroda, napali ste sve Srbe bez obzira na to gde oni žive. Bitka na Košarama bila je odbrana Republike Srpske, kao što je i akcija Koridor bila odbrana Srbije", naglasio je Vulin.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije