BiH

ZHK jedini nije sproveo odluku Suda: Konstitutivnost Srba primijeniti na realan život

ZHK jedini nije sproveo odluku Suda: Konstitutivnost Srba primijeniti na realan život
Foto: N.N. | ZHK jedini nije sproveo odluku Suda: Konstitutivnost Srba primijeniti na realan život

BANJALUKA - Nakon što je Posavski kanton izmijenio Ustav i Srbe "prepoznao" kao konstitutivan narod, a njihov jezik i pismo kao ravnopravan, ostao je jedino Zapadnohercegovački kanton u kojem je potrebno da se to uradi kako bi se sprovela odluka Ustavnog suda FBiH iz maja 2018. godine.

"Konačno je to uradio i Posavski kanton i nadam se da to neće ostati mrtvo slovo na papiru te da će se konstitutivnost primijeniti i na terenu. Mi imamo slučajeva, recimo, gdje su Srbi zvanično konstitutivni, a srpska djeca ne mogu nastavu pohađati na srpskom jeziku", rekao je za "Nezavisne novine" Goran Broćeta, delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kada će i da li će Zapadnohercegovački kanton izmijeniti svoj ustav, u petak nismo uspjeli saznati jer se na telefone Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona niko nije javljao, a na pismeno postavljena pitanja do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

"Ostao je još Zapadnohercegovački kanton da izmijeni Ustav kako bi na cijeloj teritoriji FBiH Srbi bili konstitutivni. Jeste da smo na nivou Federacije BiH svedeni na nivo statističke greške, ali se nadamo da ćemo očuvati naš jezik, pismo i identitet te da će se konstitutivnost u pravom smislu riječi sprovesti u djelo", istakao je Broćeta.

Odluku Posavskog kantona da usvoji izmjene i dopune kantonalnog ustava kojim se priznaje ravnopravnost srpskog naroda, službeni jezik i ćiriličko pismo u kantonu pozdravili su i u OHR-u.

"Poštovanje vladavine prava je zadatak svih nivoa vlasti, a Skupština Posavskog kantona ispunila je tu dužnost tako što je donijela odluku o sprovođenju obaveze koja proizlazi iz presude Ustavnog suda FBiH iz 2018. godine", saopšteno je iz OHR-a, odakle poziva i vlasti Zapadnohercegovačkog kantona da izvrše svoju dužnost, ispoštuju zakon i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda FBiH.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH još 2000. godine po apelaciji Alije Izetbegovića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, odlučio je da sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, odnosno Hrvati, Bošnjaci i Srbi, budu konstitutivni na svim nivoima vlasti.

Nakon toga pojedini kantoni izmijenili su svoje ustave, međutim ostali su oni koji to nisu uradili, zbog čega je Fadil Novalić, premijer FBiH, podnio apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH. Kasnije, tačnije krajem maja 2018. godine, Ustavni sud FBiH odlučio je da bi Srbi u HNK, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu trebalo da postanu konstitutivni, a srpski jezik i ćiriličko pismo ravnopravni s ostala dva jezika te pismom.

Iako su bili brojni pritisci da se ispoštuje odluka Ustavnog suda FBiH, uglavnom kantoni u kojima su Hrvati većina to su izbjegavali sve dok HNK u avgustu ove godine nije izmijenio svoj ustav i prepoznao Srbe kao konstitutivne, a nekoliko mjeseci nakon njih to je uradio i Posavski kanton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije