BiH

Za 15 golfova 7 oko 600.000 KM

Za 15 golfova 7 oko 600.000 KM
Za 15 golfova 7 oko 600.000 KM

SARAJEVO - Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH sklopila je ugovor sa sarajevskom firmom "AC Quattro" o isporuci 15 novih vozila golf 7, a sprovedeni postupak javne nabavke nije protekao glatko.

Kupovinu novih "sedmica", koje su plaćene oko 600.000 KM (oko 40.000 KM po komadu), obilježio je spor sa gubitničkom auto-kućom, ali i situacija da su golfovi na kraju plaćeni oko 15.000 KM više od realne procijenjene cijene.

Inače, dilerska kuća "AC Quattro", koja je, prema napisima medija, već godinama u nominalnom vlasništvo Bakira Alispahića, nekadašnjeg istaknutog funkcionera SDA i čovjeka sa američke "crne liste", ima obavezu da vozila Direkciji isporuči najdalje u roku od četiri mjeseca.

Na naša pitanja iz Direkcije pojašnjavaju da je prigovor uputila firma "Bunjo" iz Sarajeva, ali da je sve ostalo na tome.

"Prigovor je bio na tehničku specifikaciju. Komisija za javne nabavke je odbila prigovor, a 'Bunjo' nije uložio žalbu Uredu za razmatranje žalbi", navode iz Direkcije.

Obrazloženje Direkcije za skuplje plaćena vozila od cijene predviđene budžetom je u tome što je ponuda "AC Quattra", kako kažu, ipak bila jeftinija od ponuda ostalih ponuđača, te u svemu ne vide ništa sporno.

"U ovom slučaju, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Komisija za javne nabavke Direkcije za koordinaciju policijskih tijela imala je samo dvije mogućnosti. Ili povećati budžet i dodijeliti ugovor, ili poništiti postupak. Komisija je prihvatila ponudu prvoplasiranog ponuđača 'AC Quattro' u smislu kriterija najniže cijene tehnički zadovoljavajuće ponude, koja nije značajno veća od budžeta predviđenog za nabavku, što je u skladu sa zakonom", ističu iz Direkcije.

Inače, kako navode, ovih 15 novih vozila će se koristiti "za poslove i zadatke iz nadležnosti Direkcije, a najvećim dijelom za poslove osiguranja osoba i objekata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije