BiH

Za HNS odluka CIK-a o izborima u Mostaru neprihvatljiva

Za HNS odluka CIK-a o izborima u Mostaru neprihvatljiva
Foto: Arhiva | Za HNS odluka CIK-a o izborima u Mostaru neprihvatljiva

MOSTAR - Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH odbacio je kao neprihvatljivu i diskriminišuću odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK) o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u Mostaru 20. decembra.

Navedena odluka dolazi u svjetlu socio-ekonomskih, zdravstvenih i političkih izazova, ciljano ugrožava iskorake ka stabilizaciji koji su obuhvaćeni Sporazumima o izborima u Mostaru, koji su potpisani uz podršku međunarodnih partnera, saopšteno je iz HNS-a.

Iz HNS-a podsjećaju da je u Sporazumu o izborima u Mostaru, koji su podržali SAD, EU, Velika Britanija, te Kancelarija visokog predstavnika i Misije Oebsa u BiH, precizirano da će održavanje lokalnih izbora u Mostaru biti održano zajedno sa lokalnim izborima u BiH 2020. godine.

U saopštenju je navedeno da produbljivanje izborne nejednakosti, vršenje opstrukcije napretka, te kršenje zakonskih procedura koje CIK BiH kontinuirano demonstrira, nedvosmisleno ukazuje na rastuću eroziju demokratskih standard i na planirani nastavak razaranja evropskog puta BiH.

"Grad Mostar ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog CIK-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminiše građane ovog grada, pokušavajući od Mostara napraviti grad slučaj", navedeno je u saopštenju.

Hrvatski narodni sabor BiH reafirmiše apsolutnu posvećenost najvišim evropskim standardima, te izgradnji ssavremenog društva koje prepoznaje, štiti i uvažava zakonske okvire, kao i jednakost i prioritete građana BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučila je danas da lokalni izbori u Mostaru budu održani 20. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije